eur:
388.85
usd:
360.9
bux:
68854.83
2024. május 7. kedd Gizella

Tüntettek a lengyel kormány ellen

A fagyos idő ellenére ezrek tüntettek szombaton Varsóban és harmincnál is több más lengyel városban, hogy megvédjék a szabadságot, amelyet szerintük a tavaly októberben kormányra került konzervatív erők fenyegetnek.

"Meg akarjuk őrizni a demokráciánkat és a szabadságunkat" - szögezte le Mateusz Kijowski, a Demokrácia Védelmének Bizottsága (KOD) nevű civil szervezet alapítója.

Ez a csoportosulás tavaly ősszel spontán módon jött létre, hogy tiltakozzon az októberben hatalomra került, Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság párt (PiS) vitatott lépései miatt, s azóta már számos tüntetést szervezett.

Csak Varsóban több ezren gyűltek össze a miniszterelnök hivatala előtt, majd átvonultak az államfői palotához. (Andrzej Duda köztársasági elnök szintén a PiS jelöltjeként került erre a posztra.) A tüntetők lengyel és EU-s zászlókat vittek magukkal, s olyan feliratokat, mint például "Nemet mondunk a putyinizálódásra, a (rendőri( megfigyelésre, a kommunizmusra", illetve "Kaczynski, menj Magyarországra!", s "Szeretem az EU-t, ide értve Németországot is!" Ez utóbbi feliratokkal arra céloztak, hogy a bírálók szerint az új kormány Orbán Viktor politikáját másolja a különböző intézmények közötti hatalmi egyensúly felszámolásával, illetve németellenes kijelentéseket tesz.

"Emlékszem a kommunista korszakra, s nem akarom, hogy mindez megismétlődjön, miközben mindez már kezd erre emlékeztetni" - mondta az AFP francia hírügynökségnek az egyik tüntető, egy korábban kutatóként dolgozó nyugdíjas.

Ezek a tüntetések válaszként születtek a kormányra került PiS új törvényeire, így például az alkotmánybíróság és a közmédia átalakítására. Az Európai Bizottság ezek miatt a múlt héten előzetes vizsgálatot indított Lengyelország ellen, az Európai Parlament pedig egy vitát szentelt a lengyelországi jogállamiság témájának kedden Strasbourgban.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök Strasbourgban a plenáris vitán elutasította, hogy a PiS sértené a jogállamiság elveit, és kitartott amellett, hogy kormánya tiszteletben tartja az alkotmányt, valamint az európai szabályokat és szerződéseket.

A lengyelországi demokratikus átalakulás szimbóluma, Lech Walesa volt lengyel elnök, a kommunista rendszer megdöntésében kulcsszerepet játszó Szolidaritás szakszervezeti föderáció egyik alapítója és első vezetője viszont azzal vádolta meg egy péntek esti tévényilatkozatában a PiS-t, hogy az alkotmánybíróságot, a közszolgálati médiát és más demokratikus intézményeket érintő, nagy vitát kiváltó intézkedéseivel tönkreteszi az országot. Szydlo kijelentésére pedig azzal reagált: "még soha életemben nem hallottam ekkora hazugságot."

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Négy nyugati fegyver, amiért valószínűleg mindent megadna Ukrajna

Négy nyugati fegyver, amiért valószínűleg mindent megadna Ukrajna

Az amerikai pénzcsapok újranyitása valószínűleg Európát is arra fogja sarkallni, hogy ismét növelje az Ukrajnának nyújtott támogatás mértékét, ugyanakkor jó esély van arra is, hogy Kijev a lőszerkészletek feltöltése után ismét elkezdjen új fegyvertípusokért házalni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „bevásárlólistáján” számos olyan eszköz is szerepel, amihez mindezidáig nem jutottak hozzá a csapatok. Ezek közül gyűjtöttünk össze négyet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×