eur:
388.33
usd:
360.26
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Két menekülthajó is elsüllyedt a görög partoknál - sok halott

Több tucatnyi migránssal a fedélzetén elsüllyedt két hajó pénteken Görögország partjainál, a balesetekben legkevesebb huszonketten meghaltak - közölte a görög parti őrség.

Egy tisztségviselő azt mondta, hogy pénteken kora hajnalban az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő Farmakoniszi szigeténél süllyedt el egy fából épített hajó. Negyven utasnak sikerült partra úsznia, egy lányt a hatóságok mentettek ki. Heten - köztük több gyermek - életüket vesztették, és többeket továbbra is eltűntként tartanak számon.

A hatóságok közlése szerint a vízi jármű sziklának ütközött Farmakoniszi és Kalolimnosz között.

Néhány órával később és csupán néhány tengeri mérfölddel távolabb, Kalolimnosz szigetének közelében ugyancsak elsüllyedt egy hajó, a szerencsétlenségben tizennégyen haltak meg. A parti őrségnek huszonhat embert sikerült kimentenie.

A hatóságok közlése szerint egyelőre nem tudni, hányan tűntek el, a túlélők beszámolói szerint 40 és 70 közé tehető a hajó utasainak száma.

A hatóságok arról számoltak be, hogy az esetleges túlélők felkutatására még folyik a mentőakció, amelyben három helikopter, több halászhajó, a parti őrség és az Európai Unió határőrizeti ügynöksége (Frontex) vízi járművei vesznek részt.

A fagyos téli időjárás ellenére továbbra is naponta ezrek próbálnak meg Észak-Afrikából és a Közel-Keletről Európába jutni. A görög hatóságok adatai szerint csupán január tizenharmadikán 1238-an érkeztek Leszbosz szigetére Törökországból. A pireuszi parti őrség adatai szerint decemberben összesen több mint százezren tették meg a veszélyes tengeri utat Görögországba.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a fő szerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×