INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Elnökválasztást tartanak ma Tajvanon

InfoRádió / MTI
Elnök- és parlamenti választást tartanak szombaton Tajvanon. A felmérések szerint az elnöki tisztségre a legnagyobb ellenzéki erő, a Pekingtől távolságot tartó Demokratikus Haladás Párt (DPP) jelöltje a legesélyesebb.

Az 59 éves Csaj Ing-ven a Kuomintanghoz (Kínai Nemzeti Párt) tartozó, elnökségének nyolc éve alatt a Kínához való közeledés politikáját folytató Ma Jing-csiut válthatja Tajvan élén. A Kuomintang most először kisebbségbe kerülhet a parlamentben is.

Tajvan 1949 óta de facto független államként működik, Peking ugyanakkor Kína részének tekinti a szigetet.

Kína számára a nagy kérdés az, hogy az új vezető tartja-e majd magát a pekingi vezetés által sokszor hangoztatott alapelvhez, az "egy Kína-elvhez", amelyet a normális kapcsolatok minimális feltételének tart. Egyes megfigyelők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy Csaj Ing-ven támogatói nem azért rokonszenveznek vele, mert tartózkodik a Pekinghez való közeledéstől, hanem sokkal inkább a sziget gazdaságának rendbetételére vonatkozó ígéretei és dinamizmusa miatt, mert úgy látják, hogy a Kínához való közeledés gazdaságilag előnytelen helyzetbe hozta Tajvant.

A címlapról ajánljuk