eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elnökválasztást tartanak ma Tajvanon

Elnök- és parlamenti választást tartanak szombaton Tajvanon. A felmérések szerint az elnöki tisztségre a legnagyobb ellenzéki erő, a Pekingtől távolságot tartó Demokratikus Haladás Párt (DPP) jelöltje a legesélyesebb.

Az 59 éves Csaj Ing-ven a Kuomintanghoz (Kínai Nemzeti Párt) tartozó, elnökségének nyolc éve alatt a Kínához való közeledés politikáját folytató Ma Jing-csiut válthatja Tajvan élén. A Kuomintang most először kisebbségbe kerülhet a parlamentben is.

Tajvan 1949 óta de facto független államként működik, Peking ugyanakkor Kína részének tekinti a szigetet.

Kína számára a nagy kérdés az, hogy az új vezető tartja-e majd magát a pekingi vezetés által sokszor hangoztatott alapelvhez, az "egy Kína-elvhez", amelyet a normális kapcsolatok minimális feltételének tart. Egyes megfigyelők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy Csaj Ing-ven támogatói nem azért rokonszenveznek vele, mert tartózkodik a Pekinghez való közeledéstől, hanem sokkal inkább a sziget gazdaságának rendbetételére vonatkozó ígéretei és dinamizmusa miatt, mert úgy látják, hogy a Kínához való közeledés gazdaságilag előnytelen helyzetbe hozta Tajvant.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×