eur:
389.41
usd:
363.36
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Burkina Faso: megtisztították a terroristáktól az egyik luxushotelt

Véget ért a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában lévő Splendid Hotel és a szemközti étterem-kávézó megtisztítása az al-Kaida terroristáitól - közölte szombat délelőtt a nyugat-afrikai ország belügyminisztere szombat délelőtt, fél nappal azután, hogy iszlamista fegyveresek megtámadták a főleg külföldi turisták, ENSZ-alkalmazottak és francia katonák által lakott luxusszállodát, sokakat túszul ejtettek és legalább 23 külföldi túszukat megölték.

A biztonsági erők beavatkozása nyomán végül összesen 126 túszt szabadítottak ki, köztük legalább 33-at sebesülten. "Három terroristát, köztük egy arab és két fekete-afrikai fegyverest megöltek" - ismertette Simon Compaoré miniszter, újabb halálos áldozatokról nem téve említést.

A Burkina Fasó-i csendőrség egy tisztje nem sokal szombat dél előtt arról számolt be, hogy az al-Kaida egy negyedik fegyveresét is megölték a környező épületek visszafoglalása közben. Vele az étterem-kávézó szomszédságában lévő Yibi Hotelben végeztek. A tiszt elmondta, hogy a megölt támadók közül kettő nő volt.

A nyugat-afrikai ország elnöke, Roch Marc Christian Kaboré szombat délben az állami rádióban beszélve elmondta, hogy "nem végleges" adatok szerint a terroristák legalább 23 embert öltek meg, akik hovatartozásuk szerint 18 különböző ország állampolgárai voltak.

A Burkina Fasó-i főváros egyik kórházának igazgatója még az éjjel azt nyilatkozta, hogy a kórházba szállított sebesültek szerint a támadók célpontjai külföldiek voltak. A helyi Burkina TV hírtelevízió az egyik megszökött túszra hivatkozva azt közölte, hogy a támadók az összes "fehér" túszt megölték.

A fegyveresek péntek este, helyi idő szerint 19.45-kor támadták meg a Burkina Fasó-i főváros Splendid nevű luxusszállodáját és a szemközti kávézót. Beszámolók szerint a támadók felgyújtottak - vagy felrobbantottak - több, a szálloda előtt parkoló gépkocsit, tüzet nyitottak a hotel melletti kávézó teraszára, majd tűzharcba keveredtek a biztonsági erőkkel, ezután pedig bevették magukat a szállodába, és túszokat ejtettek.

A merényletet még az este magára vállalta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM). Tavaly novemberben ez a szervezet követett el terrortámadást a mali főváros, Bamakó egy luxusszállodája ellen is.

A biztonsági erők szombat hajnalban francia különleges egységek támogatásával kezdték meg a túszmentő akciót.

Több mint hatvan túsz kimenekítése után a burinai biztonsági erők hajnali öt órakor egy francia különleges alakulat támogatásával indítottak végső támadást a hotelben lévő dzsihadisták ellen, később pedig akciót indítottak a szemközti kávézó elfoglalására is, amelynek teraszán a tűzoltók előzőleg egy tucat holttestet találtak.

Francois Hollande francia elnök Párizsban megerősítette, hogy francia katonák részt vesznek a terroristák ellen indított műveletben, egyúttal kormánya teljes támogatásáról biztosította a tavaly novemberben hivatalba lépett Marc Roch Christian Kaboré burkinai államfőt. A Pentagon egy tisztségviselője közben Washingtonban azt közölte, hogy amerikai katonák is bekapcsolódtak az ouagadougoui terroristák elleni műveletbe: hatvanan a francia akciót segítik, tizenöt katonát pedig az amerikai nagykövetséghez vezényeltek. A pentagonbeli forrás azt is elmondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy az Egyesült Államok igyekszik hírszerzési és felderítési téren is támogatni a francia alakulatokat.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×