INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Kétezer ügyvéd tüntetett Athénban

InfoRádió / MTI
Több mint 2 ezer ügyvéd gyűlt össze csütörtökön délben Athén központjában, hogy tiltakozzon a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.

A demonstrálók a nyugdíj-és társadalombiztosítási járulék jelentős emelését célzó kormányzati intézkedés visszavonását követelik. Az országban az ügyvédek többsége tiltakozásul már harmadik napja nem veszi fel a munkát.

"Ez egy katasztrófa. Egy fiatal ügyvédnek, aki 20 ezer eurót (6 millió 300 ezer forintot) keres egy évben, az új törvény szerint 14 ezer eurónyi (több mint 4 millió 400 ezer forintnyi) nyugdíjjárulékot, betegbiztosítást és adót kell fizetnie" - fakadt ki Vaszilisz Alekszandrisz, a görög főváros ügyvédi szövetségének elnöke. Mint mondta, a maradék összegből nem lehet megélni.

Az ügyvédek országos szervezetének adatai szerint az új törvény 223 százalékkal növeli a szabadúszók nyugdíj-és betegbiztosítási járulékát.

Más szakszervezetek is hadat üzentek a görög kormány reformterveinek. Az orvosok és gyógyszerészek a következő napokban készülnek az utcára vonulni. A földművesek szövetsége pedig azzal fenyegetőzik, hogy lezárja az ország fontosabb közlekedési útvonalait, ha a kormány nem vonja vissza az új törvényt.

Az említett reformok végrehajtását a nemzetközi hitelezők feltételként szabták Athénnak az újabb pénzügyi mentőcsomag biztosításához.

A címlapról ajánljuk