INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Gyévai: Törökország helyzete ellentmondásos

Infostart / InfoRádió
A legutóbbi isztambuli robbantás a szigorúbb határőrizet, illetve az uniós megállapodás betartása felé terelheti Törökországot - mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Isztambulban történt robbantás egyrészt Törökország sérülékenységét mutatja, illetve azt, hogy ebben az országban is nőtt a terrorveszély - mutatott rá Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

"Tehát én úgy gondolom, hogy van egy természetes szövetség Törökország és az Európai Unió között, Törökországnak fontos az Európai Unió és a nyugati partnerek támogatása Oroszországgal szemben, amelyikkel most vitában áll."

A terrorfenyegetés abba az irányba tolhatja a törököket, hogy szigorúbb határellenőrzést vezessenek be szír határukon, az unió is erre motiválná őket támogatásával.

"Addig az Európai Unióba nem fognak áttelepíteni a török menekülttáborokból menekülteket - ugye erről szó van, ez egy cél - ameddig a törökök nem zárják le szinte hermetikusan a határukat az Európai Unió felé. Mindebből az rajzolódik ki, hogy ugyan nem fekete-fehér a helyzet Törökország esetében. Nagy ország, rendkívül ellentmondásos helyzetben, de a törökök is rájönnek arra, hogy érdekük, hogy együttműködjenek. Azzal természetesen egyetértek, hogy nagyon nyomós érvek kellenek nekik annak elfogadtatására, hogy miért ne hagyják ezt a sok embert tovább vonulni Európába."

A Görögországra, illetve a határ megerősítésére vonatkozó kérdésre válaszolva Gyévai Zoltán aláhúzta, hogy Görögország ma diszfunkcionális, a legtöbb uniós partnere sem várja már el az országtól határai őrizetét, mint mondta: átjáróháznak tekinthető.

Hanganyag: Király István Dániel, Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk