eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Közel-keleti menekülteket tartóztattak le az Egyesült Államokban

Két közel-keleti férfit tartóztattak le az amerikai szövetségi hatóságok, és terrorista cselekmény alapos gyanújával azonnal vádat emeltek ellenük. Az egyik férfit a kaliforniai Sacramentóban, a másikat a texasi Houstonban fogták el.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bejelentése szerint a két letartóztatás között - bár hasonlóság van, de - közvetlen összefüggés nincs. Mindkét férfi Irakban született palesztin, aki az Egyesült Államokban él menekültként - közölte az igazságügyi minisztérium. Mindkettőjüket azzal vádolják, hogy hazudtak a hatóságoknak terrorista szervezetekhez fűződő feltételezett kapcsolataikról.

A Houstonban élő, 24 éves Omár Farádzs Szajed Al-Hardánt azzal vádolják, hogy támogatást akart eljuttatni az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez, a 23 éves sacramentói Mohammed Júnisz Al-Dzsajáb elleni vád pedig: a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatban hamis nyilatkozatot tett.

Al-Hardan 2009 novemberében, iraki menekültként érkezett az Egyesült Államokba, és 2011 nyarán kapta meg az állandó tartózkodási engedélyt. A vádpontok között - az Iszlám Állam támogatása mellett - állampolgárság jogtalan megszerzése és hamis nyilatkozat szerepel. A férfi ugyanis az állampolgársági kérelem kitöltésekor valótlant állított, s elhallgatta az IÁ-hoz fűződő kapcsolatait. Ha bűnösnek találják, akár húsz évig tartó börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

A másik fiatal férfi, Al-Dzsajáb, 2011 októbere óta tartózkodik az Egyesült Államokban, 2012-ben és 2013-ban arról írt az egyik közösségimédia-fiókjában, Szíriába tervez utazni , hogy a dzsihadisták oldalán harcoljon. Aztán 2013-ban Chicagóból Törökországba, majd onnan Szíriába utazott. 2014 januárjában pedig már állítólag arról írt a közösségi oldalon, hogy Szíriában különböző terrorista csoportokkal, köztük az Anszár al-Iszlám nevű terrorszervezet soraiban harcol. Ugyanakkor nem volt és nincs jele annak, hogy Al-Dzsajáb egyesült államokbeli merényletek előkészítésében vett volna részt.

A két férfinak pénteken kell megjelennie a bíróság előtt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×