eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A szaúd-arábiai börtönök lerombolásával fenyegetőzik az IÁ

A szaúd-arábiai börtönök lerombolásával fenyegetőzött szerdán az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, válaszul arra, hogy Rijád január elején kivégzett 47 embert, közte az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 43 elítélt tagját.

Az IÁ, amely korábban már számos szaúd-arábiai támadás elkövetéséért vállalta a felelősséget és fokozta harci műveleteit a szomszédos Jemenben, a fővárostól mintegy 40 kilométerre délre fekvő az al-Hajer és az ország középső részén lévő Tarfíja börtönök megtámadását helyezte kilátásba. Ezekben a börtönökben az al-Kaida és IÁ számos tagját tartják fogva.

Az internetre kedden feltett üzenet szerint az IÁ mindig törekedett emberei kiszabadítására, a fogolykérdés megoldása azonban csak a zsarnokok uralmának megdöntésével és börtöneik lerombolásával lehetséges.

Tavaly júliusban az IÁ egyik tagja autóba rejtett pokolgéppel hajtott végre öngyilkos merényletet Hajer börtönénél.

Az Iszlám Állam és az al-Kaida bár ideológiai síkon vetélytársak, egységesek abban, hogy gyűlölik Szaúd-Arábiát, amely terrorista szervezetnek minősítette őket és bebörtönözte több ezer hívüket.

A múlt szombaton kivégzett emberek között négy síita muzulmán volt, közte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpap, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra. Elemzők szerint ugyanakkor a kivégzések leginkább a szunnita dzsihadista fegyvereseknek szóló üzenet volt.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget számos, tavaly novembere óta elkövetett szaúdi robbantásért, amelyekben több mint ötvenen meghaltak, többségükben síiták, de az áldozatok között volt a szaúdi biztonsági erők több mint 15 tagja is.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×