eur:
393.94
usd:
369.5
bux:
65755.55
2024. április 23. kedd Béla

17 brazil városban rendeltek el szükségállapotot

Tizenhét brazil városban hirdettek ki szükségállapotot a több hete tartó viharok és áradások miatt - közölték a helyi hatóságok.

A polgári védelem helyi idő szerint kedden kiadott tájékoztatása szerint az ország legdélebbi szövetségi államában, Rio Grande do Sulban az áradások és sárlavinák összesen 1564 családot kényszerítettek otthonuk elhagyására. Többségük rokonoknál vagy barátoknál szállt meg, 164 család pedig állami menedékhelyekre ment.

A Jacuí folyó áradása miatt Cachoeira do Sul településen vasárnap összeomlott egy híd, míg a térségben másik két hidat azután zártak le a forgalom elől, hogy a rajtuk keresztül vezető országutat elöntötte a víz.

Brazíliában az ottani nyári időszakban gyakoriak a heves viharok, az esőzések pedig gyakran vezetnek áradásokhoz. Idén a helyzetet súlyosbítja az El Nino időjárási jelenség, amely a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével jár, kettő-hét évente jelentkezik, és miközben szárazsággal fenyegeti Délkelet-Ázsiát és Ausztráliát, áradásokat okoz Dél-Amerikában.

A régió több más országa, köztük Paraguay, Uruguay és Argentína is szenved a szélsőséges időjárástól. A brazil-uruguayi határvidéken a Quaraí folyó vízszintje rekordmagasan áll, elérte a 15 métert. Paraguay fővárosában már százezer embert evakuáltak az azonos nevű folyó áradása miatt.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) szerint idén az utóbbi 65 év három legerősebb El Nino jelenségének egyikével kell számolni. Az El Nino általában október és január között éri el maximális erejét, a jelenség okozta szélsőséges időjárás még gyakran kitart az első negyedévben, mielőtt lecsendesedik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×