INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Az oktatásügyi miniszter lett az ideiglenes román kormányfő

InfoRádió / MTI
Sorin Cimpeanu oktatásügyi minisztert nevezte ki csütörtökön Románia ideiglenes miniszterelnökévé Klaus Iohannis államfő. Első sajtónyilatkozatában az üzleti szférát igyekezett megnyugtatni. Sorin Cimpeanu azt ígérte, hogy az általa vezetett - ügyvivői hatáskörrel tisztségben maradt - kormány különös figyelmet fordít a gazdasági egyensúly megőrzésére és tartózkodni fog minden olyan lépéstől, amely alááshatja az országba vetett bizalmat.

Az elnök az alig egyperces sajtónyilatkozatában bejelentette: megkapta és elfogadta Victor Ponta miniszterelnök lemondását. Hozzátette, csütörtökön és pénteken elkezdi a tanácskozásokat a parlamenti pártokkal.

Újdonságként jelentette be, hogy a civil társadalom, és az elmúlt napok utcai megmozdulásainak a hangadóival is tanácskozni kíván, mielőtt meghozná döntését az új miniszterelnök-jelölt személyéről.

"Láttam önöket, hallottam önöket, tekintettel leszek az elvárásaikra!" - szólt azokhoz, akik kedden és szerdán az utcára vonultak Románia nagyvárosaiban. Elégedetten állapította meg, hogy a tömegmegmozdulások békések voltak.

Az 1968-ban született Sorin Cimpeanu 2014 decemberétől tagja a Ponta-kormánynak. Nem tagja a kormánykoalíció egyik pártjának sem. Tudományos területről került a kormányzatba. 2012-től a bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektori tisztségét töltötte be, 2013-tól pedig a Romániai Rektorok Országos Tanácsának az elnöke volt. A kormány honlapján található életrajza szerint angolul, franciául és németül is beszél.

Romániában Victor Ponta szerdai lemondásával üresedett meg a miniszterelnöki szék. Victor Ponta a döntése bejelentésekor közölte, hogy kormánya ügyvivőként ellátja a teendőket, mindaddig, amíg új kormány alakul. Ponta ideiglenes kormányfőnek Mircea Dusa védelmi minisztert javasolta. Az átmeneti időszak legfeljebb 45 napig tarthat.

A román alkotmány szerint Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártokkal folytatandó konzultáció után nevezi meg az új miniszterelnök-jelöltet, akinek tíz napon belül kell kormányt alakítania. Ha hatvan nap alatt két kormányalakítási kísérlet is sikertelenül végződik, az államfő feloszlathatja a parlamentet, és előre hozott választásokat írhat ki.

A címlapról ajánljuk