INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Súlyos buszbaleset Nepálban

InfoRádió / MTI
Súlyos buszbaleset történt Északkelet-Nepálban kedden. Legalább 34-en életüket vesztették, és a sérültek száma meghaladja a 40 főt - közölte a nepáli Rasuva körzet kormányzósága.

A helyi sajtónak a balesetről nyilvánosságra hozott fényképfelvételein egy busz kettétört és elgörbült fémváza látható.

A busz eddig ismeretlen okokból letért az úttestről és egy meredek lejtőn 150 métert zuhant a mélybe, ahol egy kőtörmelékkel borított mezőn állapodott meg. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hányan utazhattak a buszon, mivel valószínűsíthető, hogy a jármű tetején is ültek.

Nepálban jelenleg fesztiválszezon van, ezért többen utaznak a falvakba családjaikhoz a városokból. A himalájai országot ráadásul komoly benzinhiány sújtja, ami miatt kevesebb buszjáratra oszlik el több utas. Több mint hat hete politikai zavargások törtek ki Dél-Nepálban, így alig érkezik tartálykocsi Indiából a két ország határán keresztül.

A baleset számos sérültjét a nepáli főváros, Katmandu kórházaiba szállították. Az egyik túlélő a Kathmandu Post című lapnak úgy nyilatkozott, hogy a busz defektet kapott, és ezért tért le az útról. A lap értesülései szerint a halottak között tizenkét asszony és egy csecsemő is volt.

A Nepali Times című lap úgy értesült, hogy a baleset a Tibet és Nepál között közúti forgalomra jelenleg egyetlenként alkalmas útvonalon történt. A balesetet megelőző napon ezen az úton érkeztek első ízben üzemanyaggal töltött tartálykocsik Kínából. A kisebb utak használhatatlanná váltak a fél éve történt súlyos földrengésben.

A címlapról ajánljuk