INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Pentagon: nem volt közös amerikai-orosz hadgyakorlat

InfoRádió / MTI
Az amerikai védelmi minisztérium túlzásnak minősítette, hogy közös orosz-amerikai hadgyakorlat lett volna kedden a szíriai légtérben.

"Ez csak egy próbarepülés volt, egy-egy amerikai és orosz gép vett részt benne, és a múlt hónapban elfogadott biztonsági eljárást tesztelték" - közölte kedden a Pentagon. Jeff Davis szóvivő úgy fogalmazott: óvatossági lépésről van szó, amely azt volt hivatott biztosítani, hogy ha Szíriában közel kerül egymáshoz egy amerikai és egy orosz gép, akkor működjenek köztük "azon kommunikációs módok, amelyekről korábban megállapodtunk".

Nem sokkal korábban Andrej Kartapolov vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának parancsnoka azt mondta, hogy az amerikai és az orosz légierő kedden közös hadgyakorlatot tartott, amelynek során kidolgozták az egymás harci repülőgépeinek veszélyes megközelítése esetén követendő eljárásrendet a szíriai légtérben.

Washington és Moszkva a múlt héten írt alá egy memorandumot az esetleges incidensek elkerülésére a szíriai légtérben. Az ebben kidolgozott eljárásrend lehetővé teszi az amerikai stratégiai légi hadműveletek katari központja és a Latakia tartománybeli Hmeimim támaszponton állomásozó orosz légi irányítás közti információcserét.

A Pentagon azt közölte, hogy a próbarepülés három percig tartott. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, ez idő alatt a két gép 5 mérföldes, azaz 8 kilométeres távolságra repült egymástól.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több mint egy éve folytatnak légi hadjáratot Szíriában és Irakban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen. Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Szíriában, szintén azt állítva, hogy az Iszlám Állam és más terrorcsoportok ellen lép fel. A Nyugat ugyanakkor azzal vádolja Moszkvát, hogy harci gépei jórészt az általuk támogatott - Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló - lázadókat veszik célba, és ezzel tovább súlyosbítja a szíriai válságot.

Az Egyesült Államok korábban többször nehezményezte, hogy az orosz gépek túl közel repülnek az övéihez, és Törökország légterét kétszer is megsértették az orosz vadászbombázók.

A címlapról ajánljuk