eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Plakátkampányt indít Afganisztánban a német külügyminisztérium

A német külügyminisztérium felvilágosító kampányt végez Afganisztánban a németországi menekültügyi szabályozásról, és tervez egy plakátkampányt is, amellyel maradásra buzdítja az afgán fiatalokat - mondta a tárca szóvivője pénteken Berlinben.

Sawsan Chebli elmondta, hogy a kabuli német nagykövetség munkatársai az afgán sajtó minden lehetséges fórumán igyekeznek terjeszteni ismereteket a német menekültügyi szabályozásról, és ezt a tevékenységet egy "nagyobb szabású plakátkampánnyal" egészítik ki.

A plakátkampány arról szól majd, hogy "Afganisztánnak szüksége van a fiatalokra" - mondta a szóvivő.

A felvilágosító munkával tudatosítani kívánják, hogy Németországban csak a védelemre szoruló menedékkérőket fogadják be, és arra törekednek, hogy az afgán nyilvánosságban elterjedt téves vélekedésekkel szemben "valós képet" mutassanak a németországi helyzetről.

A kampány révén nem csökken majd azonnal az Afganisztánból származó menedékkérők száma, de a valóságtól elszakadt elképzelések miatt mindenképpen fontos a tények bemutatása - mondta a német külügyminisztérium szóvivője. Hangsúlyozta, hogy a kellő "érzékenységgel" közelítik meg a témát.

Sawsan Chebli az afgán külügyminisztérium pénteki állásfoglalásával egybehangzóan elmondta, hogy nem tekinthető az afgán kormány hivatalos álláspontjának a menekültügyi miniszter csütörtöki nyilatkozata, miszerint az elutasított menedékkérők visszafogadásáról rendelkező egyezmény hiányában a kabuli vezetés nem tartja kötelezettségének a Németországban elutasított afgán menedékkérők visszafogadását.

Ez csupán a miniszter véleménye, és maga az afgán kormány is széleskörű felvilágosító kampánnyal próbálja elejét venni az elvándorlásnak - mondta Sawsan Chebli. Hozzátette, hogy Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter már tisztázta is az ügyet Asraf Gáni afgán államfővel.

Az elutasított menedékkérők hazatelepítéséhez és visszafogadásához egyébként sem szükséges feltétlenül visszafogadási egyezmény - tette hozzá Tobias Plate, a belügyminisztérium szóvivője, megjegyezve, hogy Németország olyan államokba is küld vissza elutasított menedékkérőket, amelyekkel nem kötött visszafogadási egyezményt. Ugyanakkor ezek a megállapodások igen hasznosak, Németország ezért üdvözli és támogatja, hogy az Európai Bizottság törekszik egy visszafogadási egyezmény kidolgozására Afganisztánnal - tette hozzá Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón.

Németország nemcsak Afganisztánban, hanem az arab világ számos országában is folytat felvilágosító kampányt, hogy pontosítsa a német menekültügyi gyakorlatról kialakult elképzeléseket - mondta Sawsan Chebli. A külügyminisztérium rendszeresen elemzi is a nyilvánosságban megjelenő tartalmakat, elsősorban a közösségi médiára összepontosítva.

Az elemzések azt mutatják, hogy az utóbbi hetekben már jóval kevesebb tévedés, megalapozatlan híresztelés, pletyka kering az arab nyelvű médiában a menekültválság kezdeti szakaszához képest, amikor egyebek között az a mendemonda terjedt, hogy Németország hajókat küld a libanoni Tripliba a szíriai menekültekért - mondta a német külügyminisztérium szóvivője.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×