eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megugrott a Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszély

A Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszély jelenleg a legnagyobb az utóbbi harminc évhez képest - közölte Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője a BBC Radio 4-nak adott interjújában.

Az elhárítás vezetője szerint a folyamatosan fejlődő technológia miatt jelenleg a legnagyobb terrorfenyegetettséggel néz szembe az Egyesült Királyság, és ez a veszély folyamatosan nő.

Elmondása szerint az elsődleges veszélyforrások, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat internetes programok és kommunikációs eszközök segítségével próbálják a gyűlöletkeltő üzeneteiket eljuttatni azokhoz Nagy-Britanniában, akiknél hallgató fülekre találnak. Parker közölte, az MI5-nak képesnek kell lennie "navigálni" az interneten annak érdekében, hogy megtalálja a terroristák kommunikációs csatornáit. "Szükség van arra, hogy képesek legyünk az adathalmazok között összekötni a pontokat, hogy megtaláljuk és megállítsuk a nekünk ártani akaró terroristákat mielőtt a terveiket végrehajtanák. Ebben meglehetősen sikeresek voltunk az utóbbi években, de ez egyre nehezebbé válik annak fényében, hogy a technológia egyre gyorsabban fejlődik."

Az elhárítás vezetője hangsúlyozta, az ügynökség nem érdekelt az emberek magánéletében való "turkálásban", és nem ellenőrzik a lakosság internetes tevékenységét.

Parker szerint az internetes vállalatoknak meg kellene osztaniuk a potenciális fenyegetéssel kapcsolatos adataikat. Nehezményezte azt, hogy bár bizonyos internetes közösségi oldalak törlik a nem megfelelő felhasználófiókokat és tartalmakat, erről nem tájékoztatják a hatóságokat. "Ha van valami, ami a terrorizmussal, gyermekek szexuális kihasználásával, vagy más szörnyű bűncselekménnyel kapcsolatos, az adott cég miért nem számol be róla?!"

Hozzátette, szükség volna egy olyan nemzetközi egyezményre, amelyek alapján a cégek együtt tudnának működni a biztonsági szolgálatokkal a saját ügyfeleik és a társadalom védelmének érdekében.

A brit kormány hamarosan megvitatja a vizsgálati hatáskörök (investigatory powers) nevű törvényjavaslatot, amely egyebek közt kiterjesztené a brit biztonsági szolgálatok hatáskörét és arra kötelezné az Egyesült Királyság internetszolgáltatóit, hogy elmentsék és a hatóságoknak elérhetővé tegyék az ügyfeleik adatait.

Parker a rádiónak adott interjújában elmondta azt is, hogy az utóbbi tizenkét hónapban a brit hatóságok hat terrortámadást hiúsított meg belföldön, egy közleményben pedig arról számolt be, hogy kilenc másikat külföldön akadályoztak meg.

Az Európába áramló menekültek áradatára kitérve azt mondta, hogy tudatában vannak a történéseknek, de nem ezt tartják fő fenyegetésnek.

A brit sajtó korábbi beszámolói szerint jelenleg háromezer olyan "hazai" iszlamista tartózkodik a szigetországban, akik bármikor támadást hajthatnak végre az alkotmányos monarchia városaiban. A 2007-es adatok szerint akkor mintegy kétezer szimpatizánsa volt az al-Kaidának. A belügyminisztérium szeptemberben arról számolt be, hogy 2014 márciusa óta 299 embert tartóztattak le terrorizmus vádjával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×