eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Építési jellegű" munkálatok kezdődhetnek az osztrák-szlovén határszakaszon

"Építési jellegű" munkálatok kezdődhetnek az osztrák-szlovén határ egy szakaszán - jelentette be kedden a stájerországi Spielfeldnél az osztrák belügyminiszter, aki szerint nem kerítést építenek és nem a határt zárják le, hanem a menekültek rendezett átjutását segítik.

Johanna Mikl-Leitner "építési jellegű intézkedésekről" beszélt, de azt nem részletezte, hogy mire készülnek.

"Nem arról van szó, hogy kerítést építünk a határ mentén, hanem annak a lehetőségnek a megteremtéséről, hogy nagyszámú ember rendezett formában lépje át a határt" - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a tervezés szakasza kezdődött el, a megvalósítás időpontjáról a kormány dönt. A miniszter több kilométeren át elterülő "műszaki zárról" beszélt, amelyet a spielfeldi határátkelő elé terveznek építeni.

A Die Presse című osztrák lap a belügyminisztériumra hivatkozva azt írta: tervekről és óvintézkedésről van szó. Az újság szerint ha nem is nevezik kerítésnek a tervezett építményt, valójában erről lehet szó.

A miniszter szerint Ausztria teljesítőképességének határaihoz érkezett, a befogadóhelyek egyre telítettebbek, hiszen többen érkeznek délről az országba, mint ahányan elhagyják Ausztriát Németország irányába. Johanna Mikl-Leitner elmondta: Stájerországban óráról-órára változik a helyzet, jelenleg háromezer és nyolcezer között van a határátlépések száma, azonban azzal kell számolni, hogy ez hamarosan elérheti a 12 ezret is.

Kijelentette: a menekültek áradata a következő napokban felerősödhet, és nemcsak az időjárási viszontagságokkal kell számolni, hanem azzal is, hogy egyre agresszívabbak lesznek a menekültcsoportok.

A miniszter arról is beszélt, hogy 2016 januárjára további 200 rendőrt képeznek át határrendészeti munkálatokra. Úgy vélte további kétezer rendőrre lenne még szükség.

A Stájerországi tartományi vezető Hermann Schützenhöfer szerint a belügyminiszter által bejelentett intézkedés "az első lépés a helyes irányba", hiszen segíti a határvédelmet. A néppárti politikus szerint üdvözlendő minden intézkedés, amely javít a jelenlegi helyzeten. Stájerország már többször kérte a többi tartomány és az állam segítséget a menekülthelyzet megoldásában, a migránsok elhelyezésében és szállításában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×