eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Moszkvában tárgyalt a szíriai és az orosz elnök

A szíriai helyzetről és az iszlamisták elleni hadműveletekről tárgyalt Bassár el-Aszad szíriai államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kedden Moszkvában - tájékoztatott szerdán a Kreml szóvivője az előző nap történt megbeszélésről.

A szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta ez volt az első alkalom, hogy Aszad külföldi látogatást tett.

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy a szíriai elnök munkalátogatásra érkezett kedd este az orosz fővárosba, és tárgyalt előbb szűk körben Putyin elnökkel, majd a megbeszélés kibővült a legfelső orosz vezetés képviselőivel.

A szóvivő azt mondta, jócskán elhúzódtak a tárgyalások, amelyek tárgya szavai szerint "egyértelmű volt". Putyin elnököt szíriai kollégája részletesen tájékoztatta a szíriai helyzetről, a távlati tervekről.

Peszkov hozzátette, hogy a megbeszélésen szó volt még a szíriai orosz hadműveletekről, a terroristák elleni harcról, továbbá a szíriai-orosz kapcsolatok különböző vetületeiről.

A szóvivő kitért annak az újságírói kérdésnek a megválaszolása elől, hogy milyen konkrét eredményekkel zárultak a tárgyalások.

A Kreml honlapján a tárgyalásokról megjelent összefoglaló szerint Aszad megköszönte Putyinnak a Szíriának nyújtott orosz katonai segítséget. Putyin közölte, hogy Oroszország kész segíteni a politikai rendezésben is, és szorosan együtt fog működni ebben azokkal az országokkal, amelyek békés megoldást szeretnének találni az elhúzódó szíriai konfliktusra.

"Köszönöm, hogy önök kiálltak Szíria egysége és függetlensége mellett" - idézte a szíriai elnök szavait a közlemény. "Az Oroszországi Föderáció által a válság kezdete óta tett politikai lépéseknek köszönhetően a szíriai események nem egy tragikus forgatókönyv szerint alakultak" - vélekedett Aszad.

Putyin hangsúlyozta, hogy a szíriai fronton bekövetkezett pozitív fejlemények megteremtik az alapját a hosszú távú politikai rendezésnek, amelybe bevonják az összes szíriai politikai erőt, etnikai és vallási csoportot.

Az orosz elnök ismételten aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a volt szovjet tagköztársaságok legalább 4 ezer állampolgára harcol Szíriában a kormánycsapatok ellen.

A szíriai elnök szóvivője szerdán reggel közölte, hogy Aszad a tárgyalások után hazatért Moszkvából Damaszkuszba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×