eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Feltorlódhatnak a migránsok Szerbiában

Hamarosan feltorlódhatnak a migránsok Szerbiában, mivel Macedónia felől továbbra is naponta 4-5 ezren lépnek be az országba, Horvátország felé azonban csak lassan tudnak továbbhaladni, a hatóságok ugyanis csak időszakosan, kisebb csoportokban engedik be őket; a várakozás miatt egyre idegesebbek a migránsok.

A szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint az éjszaka folyamán is rengeteg migráns érkezett a szerb-horvát határra, ahova buszokkal szállították őket. Zágráb fél óránként csupán száz fő belépését engedélyezi, ezért az eső ellenére sokan a Berkasovo-Babska közötti átkelőnél, fél úton, a "senki földjén" éjszakáztak buszokban, sátrakban vagy a szabad ég alatt.

A hosszú várakozás miatt feszült migránsok között lökdösődés alakult ki.

Várakozásokra pedig mindenképpen lehet számítani, hiszen Macedónia felől Szerbiába naponta 4-5 ezren lépnek be, és ők is hamarosan a szerb-horvát határ felé veszik az irányt.

A Vecernje Novosti című szerb napilap beszámolója szerint vasárnap este 40 autóbusznyi migráns várakozott arra a berkasovói átkelőnél, hogy átengedjék a határon, ami csak nagyon lassan ment, mert Ljubljana bejelentette, hogy naponta csupán 2500 embert tud fogadni.

A migránsválság kezdete óta Szerbiából majdnem 194 ezer illegális bevándorló lépett át Horvátországba - közölte a belgrádi napilap a legfrissebb hivatalos adatokat. A szerb hatóságok adatai szerint pedig az idei esztendőben több mint 230 ezer migránst regisztráltak az országban. A szerb-macedón határ melletti Presevóból az autóbuszok korábban a magyar határhoz közeli Horgosra és Magyarkanizsára szállították a migránsokat, a magyar-szerb zöldhatár lezárását követően pedig az útvonal Horvátország, egészen pontosan a határ melletti Sid lett. A migránsok ott a szántóföldeken keresztül léptek át az Európai Unióba. Az utóbbi napokban ez az útvonal módosult egy kicsit, és most már inkább az autóúton közlekednek a migránsok, és így a Berkasovo-Bapska átkelőn próbálnak meg tovább haladni.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×