INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Feltorlódhatnak a migránsok Szerbiában

InfoRádió / MTI
Hamarosan feltorlódhatnak a migránsok Szerbiában, mivel Macedónia felől továbbra is naponta 4-5 ezren lépnek be az országba, Horvátország felé azonban csak lassan tudnak továbbhaladni, a hatóságok ugyanis csak időszakosan, kisebb csoportokban engedik be őket; a várakozás miatt egyre idegesebbek a migránsok.

A szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint az éjszaka folyamán is rengeteg migráns érkezett a szerb-horvát határra, ahova buszokkal szállították őket. Zágráb fél óránként csupán száz fő belépését engedélyezi, ezért az eső ellenére sokan a Berkasovo-Babska közötti átkelőnél, fél úton, a "senki földjén" éjszakáztak buszokban, sátrakban vagy a szabad ég alatt.

A hosszú várakozás miatt feszült migránsok között lökdösődés alakult ki.

Várakozásokra pedig mindenképpen lehet számítani, hiszen Macedónia felől Szerbiába naponta 4-5 ezren lépnek be, és ők is hamarosan a szerb-horvát határ felé veszik az irányt.

A Vecernje Novosti című szerb napilap beszámolója szerint vasárnap este 40 autóbusznyi migráns várakozott arra a berkasovói átkelőnél, hogy átengedjék a határon, ami csak nagyon lassan ment, mert Ljubljana bejelentette, hogy naponta csupán 2500 embert tud fogadni.

A migránsválság kezdete óta Szerbiából majdnem 194 ezer illegális bevándorló lépett át Horvátországba - közölte a belgrádi napilap a legfrissebb hivatalos adatokat. A szerb hatóságok adatai szerint pedig az idei esztendőben több mint 230 ezer migránst regisztráltak az országban. A szerb-macedón határ melletti Presevóból az autóbuszok korábban a magyar határhoz közeli Horgosra és Magyarkanizsára szállították a migránsokat, a magyar-szerb zöldhatár lezárását követően pedig az útvonal Horvátország, egészen pontosan a határ melletti Sid lett. A migránsok ott a szántóföldeken keresztül léptek át az Európai Unióba. Az utóbbi napokban ez az útvonal módosult egy kicsit, és most már inkább az autóúton közlekednek a migránsok, és így a Berkasovo-Bapska átkelőn próbálnak meg tovább haladni.

A címlapról ajánljuk