INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Ausztráliát aggasztja a kiskorúak radikalizálódása

InfoRádió / MTI
Az ausztrál hatóságokat rendkívül aggasztja, hogy egyre fiatalabbak kerülnek terrorizmus gyanújába, jelenleg egy 12 éves fiút is megfigyelés alatt tart a rendőrség.

"Megdöbbent minket, hogy ilyen bűncselekmény miatt egy 12 évest is szemmel kell tartanunk" - mondta Andrew Colvin szövetségi rendőrfőkapitány az ABC ausztrál közszolgálati adónak a Canberrában csütörtökön megnyílt biztonsági konferencia alkalmából. A fenyegetés megváltozott, "fiatalabb lett" - fogalmazott.

A szóban forgó gyerek feltehetően annak a csoportnak a tagja, amelyre a hatóságok egy 15 éves fiú miatt figyeltek fel. Utóbbi kiskorú október elején vallási okokból lelőtt egy rendőrségi alkalmazottat Sydney egyik külvárosában, egy kapitányság előtt, majd később megölték őt a rendőrök. Az esettel összefüggésben az ausztrál hatóságok csütörtökön terrorizmus gyanúja miatt őrizetbe vettek egy 18 éves fiatalembert, és elfogtak egy 22 éves gyanúsítottat is, utóbbinak azt róják fel, hogy ő látta el fegyverrel a 15 éves - Iránban született, de kurd és iraki felmenőktől származó - elkövetőt.

Malcolm Turnbell ausztrál kormányfő a canberrai konferenciát megnyitó beszédében szintén felhívta a figyelmet arra, hogy egyre fiatalabbakat kell meggyanúsítani terrorizmussal, és Michael Keenan igazságügyi tárcavezető is aggodalmának adott hangot a jelenség miatt. Keenan ugyanakkor nem közölt adatokat arról, hogy pontosan hány kiskorút figyel meg az ausztrál terrorelhárítás.

Ausztrália egyre inkább tart a dzsihadista csoportok, köztük az Iszlám Állam (IÁ) hatása alá kerülő "magányos farkasok" esetleges támadásaitól. Az utóbbi hónapokban több merénylet is történt az országban. Szeptemberben a rendőrség lelőtt egy radikalizálódott melbourne-i tizenévest, miután ő megkéselte a terrorelhárítás két tisztjét.

Ausztráliai vonatkozású az a hír is, hogy két hete életfogytig tartó börtönre ítéltek terrorcselekmény előkészítésének vádjával egy 15 éves fiút Angliában, amiért terrortámadást szervezett az ausztráliai ANZAC-nap emlékrendezvényeinek részvevői ellen. A melbourne-i rendezvényen annak az ausztrál és új-zélandi hadtestnek (ANZAC) az elesett katonáira emlékeztek, amely száz éve, 1915. április 25-én szállt partra a törökországi Gallipolinál. A partraszálló 200 ezres szövetséges sereg derékhadát az ANZAC-csapatok alkották. A brit fiú egy fiatal ausztrál férfit próbált rávenni az esemény elleni terrortámadás elkövetésére.

Ausztrália egy évvel ezelőtt növelte az ország terrorfenyegetettségi szintjét, és új biztonsági törvényeket vezetett be, valamint bekapcsolódott az IÁ ellen Irakban és Szíriában folyó nemzetközi hadműveletekbe.

A kormány a héten előállt egy vitatható tervvel, amely szerint 16 évről 14-re szállítanák le azt az életkort, amely esetén már előzetes letartóztatásba lehet helyezni egy terrorcselekmény kitervelésében részt vevő kiskorút.

A címlapról ajánljuk