eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyiptom veszi meg az oroszoknak szánt Mistralokat

Kairóban szombaton aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében Egyiptom vásárolja meg az eredetileg Oroszországnak szánt két francia Mistral típusú hadihajót.

Az egyezséget Manuel Valls francia miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő jelenlétében szentesítették. Francia kormányközeli források szerint a hadihajókért Kairó 950 millió eurót fizet, jelentős szaúdi támogatással.

Valls Egyiptomban kezdte meg szombaton közel-keleti útját, amely során Jordániába és Szaúd-Arábiába is ellátogat.

A katonai helikopterek szállítására alkalmas Mistralokat a 2011-ben aláírt megállapodás ellenére Párizs nem volt hajlandó leszállítani Moszkvának az ukrán válságból fakadó diplomáciai ellentétek miatt. A megállapodást augusztus elején bontotta fel a két ország.

A Mistralok egyenként 16 helikopter, 50 páncélozott jármű és egy ezer fős sereg szállítására alkalmasak. Orosz sajtóforrások szerint Kairó orosz Ka-52K típusú helikoptereket is vásárol, amelyek eredetileg Moszkva irányítása alatt teljesítettek volna szolgálatot a hadihajókon. A DCNS francia hajóépítő vállalat értesüléseire hivatkozó sajtójelentések szerint a fedélzeten orosz bevetés-irányítási rendszereket telepítenek.

Megfigyelők szerint a Mistralok jelentősen megnövelik Egyiptom haderejét. Előrejelzések szerint az egyik a Földközi-, a másik pedig a Vörös-tengeren fog állomásozni, hatékony eszközt nyújtván a Sínai-félsziget északi részén, illetve a polgárháborús Líbiával közös határvidéken tevékenykedő dzsihadisták elleni harcban.

Francia védelmi minisztériumi források szerint a hajókat 2016 márciusában szállítják le, amit az egyiptomi személyzet kiképzése előz meg.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×