INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Románia kész védeni az EU külső határait

InfoRádió / MTI
Románia kész részt venni az Európai Unió külső határainak megerősítésében, amennyiben felkérést kap erre - jelentette be Klaus Iohannis román államfő hétfőn.

A román elnök sajtóértekezletén kifejtette: az európai migrációs válság megoldása nem korlátozódhat a menekültek szétosztására, szerinte egy tagország szolidáris lehet mind a menekültekkel, mind a nehéz helyzetbe került többi uniós tagállammal anélkül is, hogy elfogadja a kötelező kvótákat.

Románia nem idegengyűlölő ország. Szeretne hozzájárulni a válság megoldásához, de tárgyalni akar annak konkrét módozatairól. A kormánynak kell kidolgoznia javaslatait, és nem lehet az egyedüli szempont az, hogy hány menedékkérőt tud elszállásolni - mutatott rá Iohannis.

Alapvetően hibás lenne az európai unió keleti és nyugati tagállamai között árkot ásni - figyelmeztetett a román államfő.

Úgy vélte, szankciókkal nem lehet rákényszeríteni a tagállamokat olyasmire, amit nem tudnak vállalni. Szerinte az osztrák kancellár erős érzelmi befolyás alatt állhatott, amikor a strukturális alapok csökkentését javasolta szankcióként azon országok ellen, amelyek nem járulnak hozzá a menekültek szétosztásához.

Iohannis kifejtette: a menekültek befogadása nemcsak ideiglenes elszállásolásukat jelenti, hanem beilleszkedésükről is gondoskodni kell.
"Ezen a téren még sok tanulnivalónk van" - jegyezte meg a román elnök.

Kérdésre válaszolva Iohannis cáfolta, hogy országa a schengeni csatlakozását szabta volna feltételül ahhoz, hogy az EB által megszabott több mint 6000 menedékkérőt befogadja.

A shengeni övezet gyakorlatilag működésképtelen. Ez Romániát, amely négy éve hiába várja, hogy Bulgáriával együtt tagja lehessen a belső határellenőrzés nélküli övezetnek, aggodalommal tölti el, és a témát a hamarosan összeülő Legfelső Védelmi Tanács napirendjére tűzte - mondta a román államfő.

A címlapról ajánljuk