eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megtiltották az ausztriai iszlám közösségek külföldről való finanszírozását

Heves viták után szerdán elfogadta az osztrák parlament az iszlám szervezetek működését szabályzó jogszabály módosítását, amely megtiltja az ausztriai iszlám közösségek külföldről való finanszírozását.

Ausztriában 1912 óta szabályozzák az iszlám közösségek működését. A most módosított törvény a tiltások mellett előnyökhöz is juttatja az osztrák muszlimokat, így elősegíti az iszlám teológiai diplomák honosítását, valamint hivatalos munkaszüneti napok megtartását, illetve a hadseregben, a büntetés-végrehajtási intézetekben és kórházakban vallási tevékenységet tesz lehetővé.

A törvény legutóbbi módosítását hónapok óta tartó vita előzte meg. Bírálói szerint az új jogszabály hozzájárulhat ahhoz, hogy nőjön az "általános gyanakvás" az ausztriai muszlim kisebbséggel szemben.

Az osztrák közszolgálati rádió szerda reggeli műsorában a török vallásügyi hivatal (Diyanet) vezetője, Mehmet Görmez bírálta és diszkriminatívnak nevezte a törvényt. Szerinte a vallásszabadság tekintetében Ausztriát száz évvel ezelőtti állapotokra veti vissza a most elfogadott jogszabály-módosítás, s az veszélyezteti a muszlimok egységét és fennmaradását. Leginkább a külföldi finanszírozás tilalmát kifogásolta, hiszen Ausztriában nagyjából 300 imám közül hatvan törökországi, ők az Osztrák-Török Iszlám Unió (ATIB) küldöttei.

Franz-Josef Jung, a német kormány vallásügyi megbízottja ugyanakkor elismeréssel szólt a törvényről, s elmondta: már Németországban is régóta vita tárgya, hogy az imámokat szabad-e külföldről finanszírozni.

Hivatalos becslések szerint Ausztria 8,5 millió lakosa közül 600 ezer muszlim.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×