eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem emelnek vádat az afroamerikai fiatalt agyonlövő rendőr ellen

Nem emelnek szövetségi vádat George Zimmerman volt önkéntes rendész ellen, aki a floridai Sanfordban 2012 februárjában agyonlőtte a szerinte gyanúsan viselkedő, 17 éves afroamerikai Trayvon Martint - közölte kedden az amerikai igazságügyi minisztérium.

Az önvédelemre hivatkozó Zimmermant 2013 júniusában az illetékes floridai esküdtszék felmentette a hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság vádja alól, ami országszerte tiltakozásokat váltott ki afroamerikai és jogvédő szervezetek részéről.

Az ügyben szövetségi vizsgálat is indult, amelynek célja annak megállapítása volt, hogy Zimmerman megsértette-e az emberi jogokat, vagyis, hogy tettének "faji gyűlölet" volt-e a mozgatórugója. Az igazságügy-minisztérium végül nem talált elégséges bizonyítékot annak alátámasztására, hogy Zimmerman szándékosan megfosztotta volna Martint az emberi jogaitól, vagy hogy faji megfontolásból ölte volna meg a fekete tizenévest.

Az amerikai igazságügyi tárca hasonló vizsgálatot folytat a tavaly augusztusban egy fergusoni fehér rendőr által agyonlőtt afroamerikai fiatalember, Michael Brown ügyében. Az emberölés és az a tény, hogy a vádesküdtszék nem emelt vádat az elkövető ellen, hetekig tartó tiltakozásokat robbantott ki az Egyesült Államokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×