eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Felmentették Mubarak olajminiszterét a korrupciós vádak alól

Felmentette egy kairói büntető törvényszék a Mubarak-éra egy újabb funkcionáriusát is a korrupciós vádak alól: Számeh Fahmi volt olajipari minisztert 2012-ben első fokon 15 év szabadságvesztésre ítélték egyebek mellett azért, mert a vád szerint túl olcsón adott el gázt Izraelnek - adták hírül vasárnap egyiptomi napilapok.

Hoszni Mubarak három évtizedes elnökségének a 2011. január 25-én kitört felkelés vetett véget. Utolsó olajminiszterét már áprilisban letartóztatták, majd egy hónapra rá el is kezdődött korrupciós pere. A közpénzek pazarlása, illetve az említett gázszállítmányok miatt ellene hozott szigorított börtönbüntetést 2013-ban az ország legmagasabb fellebbviteli bírósága, a kairói semmítőszék érvénytelenítette, és elrendelte a per újrafelvételét.

Az ügyészség bűnrészességgel vádolta Mubarak kormányát a gázügyletekben, amelyek szerinte 714 millió dollár (több mint 191 milliárd forint) veszteséget okoztak az államnak.

Bírósági források szerint Fahmi nem volt jelen a szombaton zárult per ítélethirdetésén. A petróleumipar további öt magas rangú tisztségviselőjét is felmentették, az ítélet ugyanakkor nem vonatkozott a kérdéses gázszállítmányokat lebonyolító East Mediterranean Gas Company (EMG) egyik fő részvényesére, Huszein Szálemre, aki annak idején távollétében ugyancsak 15 év börtönbüntetést kapott. Szálem rögtön a forradalom kitörése után Spanyolországba menekült.

Az utóbbi időkben egy sor olyan politikust és üzletembert mentettek fel Egyiptomban, akiket olyan bűnökkel vádoltak, amelyek közvetlenül hozzájárultak a forradalom kitöréséhez. Ártatlannak nyilvánították többek között magát Mubarakot is az ellene indított korrupciós perben és abban az eljárásban is, amely a forradalom idején elesett tüntetők halálában játszott szerepét vizsgálta. Felmentették továbbá volt belügyminiszterét, Habíb el-Adlit és volt miniszterelnökét, Ahmed Safíkot is.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×