eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Párttársai szerint Angela Merkel Nobel-békedíjat érdemelne

A német konzervatív CDU több parlamenti (Bundestag-) képviselője szerint Nobel-békedíjat érdemel a pártelnök-kancellár Angela Merkel az ukrán válság kezelésében nyújtott teljesítményéért.

Merkel és Francois Hollande francia államfő "hatalmas eredményt" ért el a válság rendezését célzó minszki egyezmény tető alá hozásával, és ha a megállapodás elvezet a békéhez, akkor "a Nobel-békedíj logikus lépés lenne" - mondta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak Georg Wellmann, a Bundestag német-ukrán parlamenti csoportjának elnöke.

Ugyanakkor "egyelőre még csak a tűzszünetről beszélünk, és nem tudjuk, hogy mennyire lesz tartós" - mondta Wellmann, kiemelve: a vérontás megállítása mellett Ukrajna gazdasági "újjáépítésére" kell törekedni.

A német kancellár egy másik CDU-s képviselő, Sylvia Pantel szerint is Nobel-békedíjat érdemel. "Miközben egyes politikusok megpróbálják kijátszani egymás ellen Európa népeit, Merkel azt tartja küldetésének, hogy egyesítse őket és előmozdítsa az EU alapítóinak ügyét" - mondta Pantel a Bild am Sonntagnak.

A csütörtökön aláírt minszki megállapodásban elrendelt tűzszünet közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor lépett életbe a kelet-ukrajnai válságövezetben. A kijevi vezetés szerint az oroszbarát szakadárok az első órák tapasztalatai alapján alapvetően tiszteletben tartják a megállapodást.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×