eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma

Alacsony részvétel a szlovák népszavazáson

Szombaton este tíz órakor Szlovákiában országszerte bezártak a szavazóhelyiségek, és ezzel befejeződött a család védelméről tartott népszavazás. A referendum részvételi aránya a régiók többségéből érkezett visszajelzések szerint a várakozásoknak megfelelően alacsony volt.

A népszavazást, amely már a nyolcadik volt az ország történetében, a Családért Szövetség (AZR) nevű civil ernyőszervezet kezdeményezte tavaly augusztusban, az általuk összegyűjtött több mint négyszázezer aláírás alapján. A szervezet a referendumot a hagyományos család megvédésének szükségességével indokolta.

A szombaton reggel hét órakor kezdődött össznépi voksoláson három kérdésre lehetett igen vagy nem választ adni. Ezek sorrendben a következőek voltak: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket, valamint, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

Szlovákiában rendszerint igen alacsony a népszavazások iránti érdeklődés: a korábban megrendezett hét össznépi voksolásból hat részvételi aránya nem érte el az ötven százalékot s így azok érvénytelennek minősültek. Az ország legtöbb régiójából napközben a részvételi arányról érkezett visszajelzések szerint komoly a valószínűsége, annak, hogy ez a mostani referendumnál is így alakul.

A referendum első részeredményeit a voksok feldolgozottsága szerint folyamatosan hozza nyilvánosságra a Központi Választási Bizottság (ÚVK), a nem hivatalos végeredmények vasárnap hajnalra várhatóak.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×