eur:
393.33
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A görög kormány realista javaslatokat tett egy tartós megoldás érdekében

A görög kormány olyan realista javaslatokat tett európai partnereinek, amelyek tartós megoldáshoz vezetnek Görögország, illetve a görög adósság szempontjából, kis időhöz és kis levegőhöz juttatva az országot, hogy elindítsa a szükséges reformokat - mondta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdán Párizsban Francois Hollande francia államfővel folytatott megbeszélését követően.

A görög kormányfő, akit délelőtt fogadtak Brüsszelben az uniós intézmények vezetői, úgy vélte, hogy az Európai Unió stabilitását a gazdaságpolitikának a növekedésösztönzés irányába történő megváltoztatásával lehet biztosítani.

"Új megállapodásra van szükség, hogy visszatérhessünk a növekedéshez. hogy megerősítsük a munkahelyteremtést és a társadalmi kohéziót" - hangsúlyozta Ciprasz, s megismételte, hogy Európának nem kell félnie az új görög kormánytól. Azt is hozzátette, hogy Athén szerint Franciaországnak "meghatározó szerepet kell játszania" ebben a gazdaságpolitikai váltásban.

A görög miniszterelnök egy négyéves reformprogramra tett javaslatot az Európai Uniónak a hitelmegállapodások előírásainak enyhítése érdekében, pénzügyminisztere, Jánisz Varufakisz pedig Európai Központi Bankot próbálta meggyőzni a görög pénzintézetek működéséhez szükséges finanszírozás fenntartásáról.

Francois Hollande a sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy "itt az ideje, hogy hosszú távú megoldás szülessen" Görögország számára a szolidaritás szellemében, de azt felelősségteljesen kell kidolgozni.

A francia elnök jelezte, hogy tiszteletben kell tartani a görögök szavazatát, ami "egyértelmű, erős ez én is szeretném kimondani, hogy a megszorítás egyetlen perspektívaként többé nem elfogadható". Ugyanakkor - mint arra Hollande emlékeztetett - "az európai szabályokat is tiszteltben kell tartani, amelyek mindenkire nézve kötelezőek ... és a megállapodásokat is, különösen az adósságot illetően".

Ezzel a francia elnök arra utalt, hogy Párizs nem támogatja a 320 milliárd eurós görög adósság eltörlését.. A francia elnök kiemelte, hogy osztja a görög miniszterelnök célkitűzéseit egy hatékonyabb, a politikai szempontokat jobban figyelembe vevő és a növekedés felé orientáló Európáról.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×