eur:
392.8
usd:
367.81
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ukrajnába készül az amerikai alelnök

Joe Biden amerikai alelnök Ukrajnába látogat november végén. Ezt annak kapcsán jelentette be, hogy gratulált az ukránoknak a "demokratikus mércéknek megfelelően" lebonyolított, sikeres parlamenti választásokhoz.

Biden előzőleg telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán államfővel. Washingtonban közölték, hogy az amerikai alelnök Kijevben a kétoldalú kapcsolatokról, a tervezett ukrán reformokról és a kelet-ukrajnai helyzetről egyeztet majd.

A szavazatok mintegy felének feldolgozása alapján az Európa-barát erők egyértelmű, jelentős többséget szereztek az ukrán parlamenti választásokon. A két legtöbb voksot kapott párt Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Népi Frontja 21,61 százalékkal, hajszálnyival megelőzte az államfő, Petro Porosenko Blokkját, amely 21,45 százalékot kapott. Az ukrán elnök pártja hétfőn közölte, előzetes megbeszéléseket kezdett a Népi Fronttal egy esetleges közös kormányalakítás lehetőségeiről.

Barack Obama amerikai elnök is gratulált hétfőn az ukránoknak a "sikeres" parlamenti választásokhoz, és üdvözölte, hogy az ország bizonyos térségeiben uralkodó nehéz helyzet ellenére nyugalomban zajlott a szavazás. Obama mindazonáltal nehezményezte, hogy "a Krím félszigetet elfoglaló orosz hatóságok és az oroszok által támogatott szeparatisták Kelet-Ukrajna bizonyos részein számos állampolgárt megakadályoztak abban, hogy éljenek demokratikus jogaikkal".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Oroszország kész elismerni a választások eredményeit, mivel "Moszkvának nagyon fontos, hogy Ukrajnában végre olyan hatalom jelenjen meg, amely nem a belharccal van elfoglalva, nem azzal, hogy Ukrajnát hol Nyugatra, hol Keletre cibálja, hanem az ország valóságos problémáival".

A választásokat megfigyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hétfői jelentésében demokratikusnak és összességében tisztességesnek nevezte az ukrajnai parlamenti választásokat.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×