eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

Ukrajnába készül az amerikai alelnök

Joe Biden amerikai alelnök Ukrajnába látogat november végén. Ezt annak kapcsán jelentette be, hogy gratulált az ukránoknak a "demokratikus mércéknek megfelelően" lebonyolított, sikeres parlamenti választásokhoz.

Biden előzőleg telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán államfővel. Washingtonban közölték, hogy az amerikai alelnök Kijevben a kétoldalú kapcsolatokról, a tervezett ukrán reformokról és a kelet-ukrajnai helyzetről egyeztet majd.

A szavazatok mintegy felének feldolgozása alapján az Európa-barát erők egyértelmű, jelentős többséget szereztek az ukrán parlamenti választásokon. A két legtöbb voksot kapott párt Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Népi Frontja 21,61 százalékkal, hajszálnyival megelőzte az államfő, Petro Porosenko Blokkját, amely 21,45 százalékot kapott. Az ukrán elnök pártja hétfőn közölte, előzetes megbeszéléseket kezdett a Népi Fronttal egy esetleges közös kormányalakítás lehetőségeiről.

Barack Obama amerikai elnök is gratulált hétfőn az ukránoknak a "sikeres" parlamenti választásokhoz, és üdvözölte, hogy az ország bizonyos térségeiben uralkodó nehéz helyzet ellenére nyugalomban zajlott a szavazás. Obama mindazonáltal nehezményezte, hogy "a Krím félszigetet elfoglaló orosz hatóságok és az oroszok által támogatott szeparatisták Kelet-Ukrajna bizonyos részein számos állampolgárt megakadályoztak abban, hogy éljenek demokratikus jogaikkal".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Oroszország kész elismerni a választások eredményeit, mivel "Moszkvának nagyon fontos, hogy Ukrajnában végre olyan hatalom jelenjen meg, amely nem a belharccal van elfoglalva, nem azzal, hogy Ukrajnát hol Nyugatra, hol Keletre cibálja, hanem az ország valóságos problémáival".

A választásokat megfigyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hétfői jelentésében demokratikusnak és összességében tisztességesnek nevezte az ukrajnai parlamenti választásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Jelentős támogatást kaphat Ukrajna, drónfüggönyt húztak fel a NATO-tagországok – Háborús híreink szombaton

Jelentős támogatást kaphat Ukrajna, drónfüggönyt húztak fel a NATO-tagországok – Háborús híreink szombaton

Vlagyimir Putyin orosz elnök bennfentesek szerint már komolyan lezárná a háborút, miközben az orosz védelmi minisztériumban folytatódik a tisztogatás. Hat NATo-tagállam drónfal létesítéséről állapodott meg, hogy megvédjék a határukat az orosz „provokációkkal szemben. A G7-ek aláírhatják azt a megállapodást, amely akár 50 milliárd dollárhoz juttathatja Ukrajnát a lefagyasztott orosz vagyonból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×