eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Elítélték a francia Nemzeti Front volt tagját, aki becsmérelte az igazságügy-minisztert

Kilenc hónapi szabadságvesztésre és 50 ezer euró pénzbírság megfizetésére ítélte egy francia-guyanai bíróság kedden a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) egy korábbi politikusát, aki rasszista kijelentést tett Christiane Taubira fekete bőrű francia igazságügy-miniszterre, és majomhoz hasonlította őt.

Anne-Sophie Leclere-t emellett öt évre eltiltották attól, hogy választásokon jelöltként indulhasson.

A bíróság a Nemzeti Frontot is elmarasztalta, a pártnak annak ellenére is 30 ezer euró bírságot kell fizetnie, hogy tavaly decemberben kizárta soraiból Leclere-t.

Anne-Sophie Leclere - aki a botrányt megelőzően önkormányzati jelöltje volt a Nemzeti Frontnak a 2014-es helyhatósági választásokon - a Facebook közösségi portálon majomhoz hasonlította a párizsi kormány francia-guyanai születésű tagját. Olyan fotómontázst tett közzé, amelyen egy majom mellett a miniszter látható. Az előző alatt az volt olvasható, hogy "18 hónaposan", míg a politikus fotója alá az került, hogy "most". Egy interjúban még azt is megjegyezte, hogy "szívesebben látná Taubirát egy fán, semmint a kormányban". A rasszizmus vádját ugyanabban az interjúban tagadta, és azt hangoztatta, hogy nem azért hasonlította majomhoz a Taubirát, mert fekete bőrű, hanem azért, mert a miniszter "vadállat".

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 19:46
×
×
×
×