eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán

Ez okozhatta a komp-balesetet?

A dél-koreai hatóságok szerdai közlése szerint a maximálisnak javasolt teher háromszorosa volt azon a kompon, amely két héttel ezelőtt elsüllyedt, mintegy háromszáz ember halálát okozva.

A hatóságok még nem állítják, hogy a túlterhelés okozta a katasztrófát, de vizsgálják, hogy volt-e szerepe a túl nagy rakománynak a balesetben, illetve annak, ahogy a kompot egy éve átalakították, hogy több rakományt tudjon vinni. Ezt azért tette a tulajdonos hajózási társaság, hogy a teherfuvarozás bevételének növelésével ellensúlyozza a személyszállítás megcsappanó jövedelmét.

A szerkezeti változtatásokra a cég megkapta a műszaki engedélyt, és a jóváhagyott átalakítások megfeleltek a biztonsági előírásoknak. A komp kapitánya azonban - aki őrizetben van legénysége nagy részével együtt - vallomásában azt állította, ő előzetesen már többször panaszkodott a hajótársaságnak arra, hogy a hajó ingataggá vált a teherrész kibővítése után, ám a cég semmibe vette figyelmeztetéseit.

A komp 3606 tonna rakományt vitt a katasztrófa idején. A hatóság szakemberei azt is megvizsgálják, hogy a hajóban elegendő volt-e a ballasztvíz a túlterhelés ellensúlyozására, továbbá azt, hogy a tulajdonos nem hajtatott-e végre az engedélyezetteken túl is hajószerkezeti átalakításokat.

Két héttel a katasztrófa után még mindig nem sikerült meglelni 92 utas holttestét. Szerdáig 210 halottat hoztak a felszínre a roncsból. A kompon összesen 476 ember volt, csupán 174-en élték túl a balesetet. A legénységet is tekintve a megmenekültek hányada jóval magasabb: a 29 főből 22 élte túl a katasztrófát. Közülük 15-öt letartóztattak, azokat, akiknek szerepük volt vagy lehetett a komp irányításában. Csak a konyhai személyzet és az utaskísérők nincsenek rács mögött.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×