INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Basescu a román kormány és az IMF adópolitikáját bírálta

InfoRádió / MTI
Elhibázottnak nevezte Traian Basescu jobboldali román államfő kedden a szociáldemokrata Victor Ponta vezette román kormány költségvetési- és adópolitikáját, amelyért az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is felelőssé tette.

A román elnök ismételten bírálta az üzemanyagok jövedéki adójának április elsején hatályba lépett, literenként hét eurócentes (21 forint) emelését, amely szerinte elsősorban a lakosságot és kisvállalkozókat sújtja, és visszaveti a gazdasági növekedést.

Basescu kifejtette: tavaly a kiugróan magas, 3,5 százalékos gazdasági növekedés közepette mindössze hét milliárd lejjel (csaknem 500 milliárd forint) összesen 200 milliárd lejre növekedett a román költségvetés bevétele, ehhez képest a Ponta kabinet idén 17 milliárd lejjel magasabb bevétellel számol, ami szerinte irreális.

Rámutatott, a Ponta kormány 35-féle új adónemet vezetett be, a költségvetési bevételek az év első három hónapjában mégis elmaradtak a tervezettől.

Basescu szerint tévedés az adóterhek növelése, mert az nem hoz többletbevételt az államkasszába, viszont megnyomorítja a gazdaságot és elrontja a nagy áldozatok árán helyreállított költségvetési egyensúlyt. A román államfő úgy vélekedett: az IMF által jóváhagyott költségvetési- és adópolitika rossz, és Románia ezzel eljátssza a gazdasági fellendülés esélyét.

Az államfő szerint a kormánynak az európai uniós támogatások jobb kihasználására és az indokolatlan kiadások lefaragására alapozva kellene jobb költségvetést kialakítania.

Victor Ponta miniszterelnök korábban leszögezte: az üzemanyagra pótlólagosan kivetett jövedéki adót autópálya-építésre akarja fordítani, és azzal érvelt, hogy az áldozatvállalás hosszú távon majd megtérül az olcsóbb és biztonságosabb közlekedésben.

A 2014-es költségvetést eleve az üzemanyagadó emelésével tervezte meg a bukaresti kormány, így most már az IMF által megkövetelt költségvetési fegyelem miatt is ragaszkodik hozzá.

Az eredetileg januártól tervezett adóemelés bevezetését az államfő nyomására halasztották április elsejére, de Ponta szerint most már a költségvetési egyensúly miatt sem lehet szó további halasztásról.

A román kormány az országnak négymilliárd eurós készenléti hitelkeretet biztosító IMF-fel szemben vállalt kötelezettséget arra, hogy a költségvetési hiány nem haladja meg a GDP 2,2 százalékát.

A címlapról ajánljuk