eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szlovák elnökválasztás - Bugár: a választók elutasították a hatalom egypárti összpontosítását

Andrej Kiska győzelme azt mutatja, a szlovákiai választók elutasították, hogy Robert Fico kormányfő és pártja kezében további hatalom összpontosuljon - jelentette ki Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke az elnökválasztás eredményeit értékelő pozsonyi sajtótájékoztatóján hétfőn.

Bugár Béla szerint Andrej Kiska "nagy fölényű" győzelme kétségbevonhatatlan és erős mandátummal ruházta fel a leendő szlovák államfőt, aki véleménye szerint ezért nem csupán a "kormánydokumentumok aláírójának" feladatát látja majd el.

Andrej Kiska a negyedik közvetlen szlovák elnökválasztás második fordulójában az érvényes voksok 59,38 százalékát szerezte meg, ellenfelére, Robert Fico jelenlegi kormányfőre pedig a választáson résztvevők 40,61 százaléka voksolt.

Bugár Béla kiemelte: a Most-Híd pártnak az ország déli régióiban élő szimpatizánsai egyértelműen Andrej Kiskát támogatták, annak ellenére, hogy Robert Fico kampánya utolsó szakaszában - részben magyar feliratú óriásplakátokkal - a magyar választókat is megpróbálta megszólítani.

"A kampányban (Robert Ficónak) épp úgy nem segítettek a Nyitra megyében beígért posztok, mint a befejezetlen gázvezeték átadása sem" - szögezte le Bugár Béla az MTI-nek eljutatott sajtóközleményében, utalást téve arra, hogy Robert Fico a választás előtt részt vett a magyar és a szlovák földgázhálózat összekapcsolásán a Pest megyei Szada melletti tranzitállomáson, illetve arra is, hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) a tavaly őszi megyei választásokon Nyitra megye testületébe bejutatott 15 képviselője közül ketten bizottsági elnöki tisztségeket tölthetnek be a megye testületében. Ez utóbbi Bugár szerint Fico kormánypártja és az MKP közötti együttműködésre utal.

Bugár a hétfői sajtótájékoztatón többször is támadta a Berényi József vezette, a legutóbbi választásokon a parlamentbe be nem jutott MKP-t. A Most-Híd politikusa szerint a felvidéki magyar párt - amely az első fordulóban a szlovák elnökválasztások történetének első magyar jelöltjét indította Bárdos Gyula személyében - azzal, hogy "nem támogatta egyértelműen" Andrej Kiskát, bebizonyította, hogy Fico kormánypártja és az MKP között politikai üzletkötés történt.

Berényi József pártja a múlt héten döntött úgy, hogy a második fordulójába jutott két jelölt - Robert Fico és Andrej Kiska - egyikét sem támogatják. Döntésüket azzal indokolták, hogy Robert Ficót "az elmúlt évek tapasztalatai alapján" nem kívánják támogatni, mint ahogy Andrej Kiskát sem, mivel nem élt azzal a lehetőséggel, hogy konkrétumok szintjén felvállalja a felvidéki magyarság megmaradását célzó, az MKP által megfogalmazott lépéseket. Kiska nemcsak hogy erre a felszólításra nem reagált, de megtartandónak nevezte a Benes-dekrétumok érvényességét kimondó szlovák jogszabályt is.

Berényi József, az MKP elnöke sajtóközleményben reagált Bugár Béla vádjaira, s azokat alaptalannak és figyelemelterelésnek minősítette. "Bugár Béla MKP-fóbiája egyre erősödik, lassan már a rossz időjárás mögött is bennünket lát" - írta ebben a felvidéki magyar párt elnöke, aki szerint Bugár Béla képtelenségnek számító vádjaival a Most-Híd belső problémáiról - elnökjelöltjük vereségéről és egyik parlamenti képviselőjük a párt frakciójából való távozásáról - akarja elterelni a figyelmet. Bugárnak az MKP megyei képviselőit ért vádjára Berényi azt mondta: képviselőik csak olyan tisztségeket kaptak, amelyek létszámuknál fogva megillették őket, s azokat a megyét vezető koalíció minden tagja jóváhagyta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×