eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Komoly szerződéseket írtak alá a kínai elnök németországi látogatásán

Több milliárd euró összértékű gazdasági megállapodásokat írtak alá kínai és német vállalatvezetők és tisztségviselők pénteken Berlinben, Hszi Csin-ping kínai államfő hivatalos németországi látogatásán.

A német Bundesbank és a kínai jegybank első embere látta el kézjegyével azt a megállapodást, amely szerint Frankfurt lesz a kínai devizával, a jüannal az eurózónában folytatott kereskedelem központja. Megegyeztek arról, hogy létrehoznak egy, a német-kínai kereskedelmi ügyletek pénzügyi elszámolását irányító, úgynevezett klíring bankot.

A Siemens stratégiai partnerségről írt alá szándéknyilatkozatot a legnagyobb, tőzsdén jegyzett kínai energiatermelő vállalattal, a Huanenggel és a sanghaji villamos művekkel. A megállapodás keretében a Siemens közreműködhet Kínában villamos erőművek bővítésében és új erőművek építésében.

A Daimler megállapodott kínai partnerével, a Peking autógyárral arról, hogy autó- és motorgyártásba kezdenek a kínai fővárosban. A Volkswagen megállapodott a sanghaji autógyárral arról, hogy közösen fognak üzemanyagcellás és hibrid autókat fejleszteni.

Az Alba berlini hulladékkezelő cég újrahasznosító üzem létesítéséről egyezett meg a dél-kínai, Kanton tartománybeli Csiejang várossal.

Az Air Berlin légitársaság repülőgép-beszerzések finanszírozásáról kötött megállapodást a kínai fejlesztési bankkal.

A Bayer gyógyszergyár bejelentette, hogy bővíti Peking peremén működő üzemét.

Kína jelenleg Németország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere. Berlin szeretne a Kína és az Európai Unió közötti közeledés motorja lenni - mondta Angela Merkel német kancellár. A kínai államfő kijelentette, a német-kínai viszony szorosabbra fűzése jó az EU-nak sőt, az egész világnak.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×