eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lelőttek egy szíriai harci repülőgépet török vadászgépek

Lelőtték a szíriai légierő egyik repülőgépét vasárnap török F-16-os vadászgépek a két ország közös határánál, ahol harmadik napja folynak harcok a szíriai kormányerők által ellenőrzött utolsó átkelőhelyért.

A szíriai kormány elítélte a támadást, és példátlannak, indokolatlannak minősítette a "török agressziót" - jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség. Damaszkusz szerint a lelőtt repülőgép a határvidéket védte a "terroristáktól", akik Törökországból érkeztek Szíriába.

Ankarai illetékes források szerint a szíriai katonai repülőgépet azután támadták meg, hogy átlépte a közös határt.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a helyhatósági választási kampány egyik rendezvényén támogatóihoz szólva úgy fogalmazott, hogy "F-16-osaink felszálltak, és lelőtték a gépet. Hogy miért? Mert ha te megsérted a légterünket, akkor mi nagy pofonnal válaszolunk."

Erdogan méltatta az akciót végrehajtó pilóták merészségét, és gratulált a török vezérkari főnöknek és a légvédelmi erőknek.

Török sajtóértesülések szerint a hadsereg először figyelmeztetéseket adott ki a határvonalhoz közeledő két szíriai katonai repülőgépnek, majd egyiküket lelőtte, miután az nem volt hajlandó a felszólításnak eleget tenni. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint a találat következtében a gép kigyulladt, majd a határ szíriai oldalán lezuhant. A török állami televízió arról adott hírt, hogy a pilótának sikerült katapultálnia.

Immár harmadik napja folynak a harcok a nyugat-szíriai Latakia tartományhoz tartozó Kaszab városa körül. A településből pénteken sikerült három iszlamista milíciának kiűznie Bassár el-Aszad elnök csapatait, és ezzel a Törökországgal közös határ utolsó olyan átkelője is az ellenzék kezére került, amely eddig a kormányerők ellenőrzése alatt állt.

Damaszkusz azzal vádolja a török kormányt, hogy támogatja a felkelőket a Latakia tartomány ellenőrzéséért folytatott erőfeszítéseikben. A Földközi-tenger parti régiójában található a legtöbb alaviták lakta település, egyebek közt az a falu is, ahonnan az alavita felekezethez tartozó Aszad-család származik.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×