eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Helyhatósági választások Franciaországban

A választásra jogosultak 23 százaléka adta le vasárnap délig szavazatát a francia helyhatósági választások első fordulójában, ez megegyezik a legutóbbi, hat évvel ezelőtti adatokkal - közölte a francia belügyminisztérium.

A távolmaradás, amelyet a közvélemény-kutatók 2008-hoz hasonlóan magasnak jeleznek előre, meghatározhatja, hogy a választók mennyire büntetik a nagyon népszerűtlen kormányzó baloldalt. Ez ugyanis az első alkalom, hogy a jelenleg 20 százalékos tetszési mutatóval rendelkező Francois Hollande 2012-es elnökké választása óta szavazóurnákhoz vonulnak a franciák.

A helyhatósági választásokon közel 45 millió francia és Franciaországban élő európai uniós állampolgár 36 700 ezer önkormányzat tagjait választja meg a következő hat évre.

A szocialisták számára azért is nehéz a helyzet, mert 2008-ban, amikor a helyhatósági választások az akkori államfő, Nicolas Sarkozy elleni tiltakozássá váltak, s baloldalnak sikerült megszereznie a legjelentősebb nagyvárosok irányítását. A kormánypárt célja ezeknek a polgármesteri helyeknek a megtartása.

A jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) viszont legalább harminc nagyvárost szeretne elhódítani a baloldaltól, amely jelenleg az 54,5 százalékát irányítja annak az összesen 1100 francia városnak, amelyek lakosságszáma meghaladja a kilencezret. Kérdés azonban, hogy az egymást követő - Sarkozy mellett a sikkasztással megvádolt Jean-Francois Copé pártvezetőt is érintő - botrányoktól megtépázott legnagyobb ellenzéki párt képes-e mozgósítani a kiábrándult szavazótáborát.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front lehet a királycsináló, ugyanis jelöltjeinek legalább 150-200 városban esélyük van bejutni a második fordulóba. Ezek a helyeken hármas baloldali-jobboldali-szélsőjobboldali csata várható jövő vasárnap.

A legtöbb felmérés azt mutatja, hogy a választók elsősorban a helyi ügyek (adó, közbiztonság, tisztaság, munkahelyteremtés) alapján választják meg a polgármesterüket.

Párizsnak most először mindenképpen női polgármestere lesz: az UMP Nathalie Kosciusko-Morizet volt környezetvédelmi minisztert indította, aki a jelenlegi főpolgámester-helyettessel, Anne Hidalgóval versenyez Bertrand Delanoe székéért, aki 2001 óta irányítja a francia fővárost.

A szavazóhelyiségeket a legtöbb választókörzetben 6 órakor zárják be, de a nagyvárosokban 8 óráig lehet szavazni. A francia helyhatósági választások második fordulóját jövő vasárnap tartják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×