eur:
388.9
usd:
359.8
bux:
68123.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

NATO-vadászgépek erősítik a litván légteret

Hat amerikai vadászgép és két légi utántöltő repülőgép érkezett Litvániába csütörtökön, hogy az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban erősítsék a balti országok légvédelmét.

A vilniusi védelmi minisztérium közlése szerint a hat F-15-ös vadászgép és a két KC-135-ös tanker a nagy-britanniai Lakenheath légi támaszpontról érkezett a Baltikumba, ahol eddig egy négy F-15-ösből álló amerikai kötelék látta el Litvánia, Lettország és Észtország légvédelmét.

Washington szerdán határozott arról, hogy válaszul az ukrajnai Krím félsziget orosz megszállására, megerősíti a közép- és kelet-európai NATO-szövetségeseinek védelmét, és növeli azoknak az amerikai harci gépeknek a számát, amelyek a balti államoknak a NATO által biztosított légtérellenőrzésében vesznek részt.

Az Egyesült Államok januárban vette át a három balti állam légtérének ellenőrzését. A tervek szerint jövő januártól négy magyar Gripen vadászgép járőrözik majd a harcászati repülőképességgel nem rendelkező balti országok felett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×