eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Brüsszel szankcói hatástalanok lesznek Moszkvára - szakértő

Az Európai Unió semmit sem ér el Moszkvával szemben, ha befagyasztja a vízumkönnyítésről és az új EU-orosz alapszerződésről folyó tárgyalásokat - fejtette ki véleményét Szergej Karaganov orosz szakértő csütörtökön az Interfax orosz hírügynökségnek.

A Brüsszelben kilátásba helyezett büntetőintézkedéseknek azért nem lesz hatása Moszkvára, mert ezekben a kérdésekben gyakorlatilag nincs párbeszéd az Európai Unió és Oroszország között - nyilatkozta az orosz Külpolitikai és Védelmi Politikai Tanács tiszteletbeli elnöke.

Az európai uniós ügyekkel foglalkozó orosz szakember elmondta, hogy az alapszerződésről folyó egyeztetések már rég sikertelenségbe fulladtak, és az utóbbi időben már csak papíron léteztek, ugyanis mind Oroszországnak, mind az EU-nak egymástól teljesen eltérő elképzelése volt a dokumentum szerkezetének koncepciójáról.

Szergej Karaganov rámutatott, hogy az orosz állampolgárok európai uniós országokba történő beutazását könnyítő, illetve (Moszkva végső célja szerint) az oroszok schengeni vízummentességét célzó folyamat Brüsszel részéről amúgy is leállt.

Az Oroszország és az Európai Unió kapcsolataival foglalkozó szakember nem számít arra, hogy Brüsszel keményebb korlátozó intézkedéseket vezetne be Moszkvával szemben az ukrán válságban elfoglalt orosz álláspont és fellépés miatt. Ezt azzal indokolta, hogy az Európai Uniónak mind a mai napig nincs pontosan körülhatárolt közös külpolitikája. A szervezet egyes tagjai sokkal keményebb fellépést akarnak Oroszországgal szemben, de az unió számos tagja érzékeny veszteséget szenvedne el a keményebb büntetőintézkedések miatt.

Korábban Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben bejelentette, hogy az Európai Unió felfüggeszti Oroszországgal a vízumügyi tárgyalásokat, valamint az új kétoldalú szerződést célzó megbeszéléseket. Az uniós országok állam- és kormányfői rendkívüli tanácskozáson vitatták meg az ukrajnai válsággal kapcsolatos kérdéseket.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×