eur:
388.48
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ukrán válság - Turcsinov nem írja alá a nyelvtörvény eltörlését

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök nem lépteti hatályba a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott parlamenti döntést - erősítette meg péntek este az államfő krími különmegbízottja, Szerhij Kunyicin az ATR tv-csatornának adott nyilatkozatában.

Kunyicin úgy fogalmazott, hogy "sikerült meggyőzni az állami vezetőket - a nyelvtörvény meg lesz vétózva", s egy új dokumentumot terjesztenek elő. Turcsinov még csütörtökön munkacsoport létrehozására adott utasítást, hogy az "haladéktalanul lásson hozzá az új nyelvtörvény kidolgozásához". A munkacsoportban képviseltetni fogja magát az összes parlamenti frakció és képviselői csoport. A szöveg megfogalmazásához igénybe veszik nyelvészeknek, filológusoknak és társadalmi kérdések szakértőinek a segítségét is.

Az ukrán parlament február 23-án döntött a 2012. augusztus 10-én életbe lépett nyelvtörvény eltörléséről, ami meglehetősen kedvezőtlen visszhangra talált Ukrajnában és külföldön egyaránt. A törvény hivatalosan engedélyezte a kétnyelvűséget azokban a régiókban, ahol az adott nemzeti kisebbség lélekszáma meghaladja a lakosság tíz százalékát. A magyar nyelvet így Kárpátalján a nagyobb települések közül Beregszászon ismerték el hivatalosan regionális nyelvnek.

Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője még csütörtökön szóbeli ígéretet kapott Turcsinovtól, hogy nem írja alá a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott jogszabályt, amíg nem készül el egy új, minden érintettnek megfelelő nyelvtörvény.

"A parlament mai ülésén odamentem Olekszandr Turcsinovhoz, elmondtam érveimet, rámutattam az ügy fontosságára, illetve jeleztem, szót kérek, hogy a parlament tagjai előtt mondhassam el véleményemet. A parlament elnöke megértésemet kérte annak kapcsán, hogy most csak a frakciók képviselőinek adhat szót, illetve a krími eseményekkel kénytelenek foglalkozni, ezért írásban adtam át, mit kérünk tőle" - tájékoztatta Gajdos István sajtószolgálata csütörtöki közleményében az MTI-t.

"Reméljük, hogy a megbízott államfő betartja szavát, és nem csorbulnak kisebbségi jogaink" - jegyezte meg Gajdos. Rámutatott, hogy amíg Turcsinov nem látja el kézjegyével a vasárnap elfogadott jogszabályt, addig a jelenlegi törvény hatályban marad.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×