eur:
388.55
usd:
361.44
bux:
68884.74
2024. május 8. szerda Mihály

Gyújtogatások, túszejtés Kijevben

Mintegy kétezer ellenzéki tüntető csapott össze kedden Kijevben a rohamrendőrökkel a parlament épületénél, ahol a törvényhozás épp plenáris ülést tartott volna.

Helyszíni jelentések szerint a tüntetők kövekkel, botokkal, Molotov-koktélokkal támadtak a rendfenntartókra, akik válaszul könnygázt, fény- és hanggránátokat, vízágyút vetettek be, valamint gumilövedékeket lőttek a tömegbe. De beszámolók szerint mindkét oldal használt lőfegyvereket is.

A tüntetők felgyújtottak egy rendőrségi teherautót, amely elzárta a parlamenthez vezető utat, a kormányzó Régiók Pártjának székházába pedig Molotov-koktélokat és köveket dobáltak, betörve az épület több ablakát, majd behatoltak, és túszul ejtettek egy ötven év körüli civil ruhás férfit. Nem sokkal később a rendőrök kiszorították a tüntetőket az épületből.

Egy tucatnyi tüntető eközben elfoglalta azokat a háztetőket, ahonnan a belügyi egységek lövészei gumilövedékkel lőtték az embereket. A belügyesek elmenekültek a háztetőkről.
Az összecsapások a parlament körül több utcára kiterjedtek. A rohamrendőrök oldalán kormánypárti demonstrálók is bekapcsolódtak az ellenzéki tüntetők elleni harcba.
Az ellenzékieknek állítólag több rendőrt sikerült túszul ejteniük a belügyi egységekkel és a kormánypártiakkal folytatott közelharcban. Egy sérült rendőrt később kiadtak a társainak.

Már legalább tíz tüntető megsérült, a rendőrök közül pedig legalább heten. Egy fiatal férfinak egy rendőr által elhajított gránát csuklóból leszakította a kezét, a Reuters brit hírügynökség fotóriportere szintén gránáttól sérült meg a mellkasán, két nő pedig gumilövedékektől.
A tüntetők elfoglalták a Tisztek Háza nevű épületet, ahol elsősegélypontot rendeztek be.

A kormányzó Régiók Pártjának képviselői elhagyták az üléstermet, többen közülük az oldalsó bejáratokon keresztül az épületet is. Ellenzéki képviselők a kormányt kívülről támogató kommunista honatyák közül többet viszont megakadályozták abban, hogy ők is kimenjenek az ülésteremből. Az ellenzék követeli, hogy a Régiók Pártjának képviselői térjenek vissza, és hozzák meg azokat a döntéseket, amelyeket a tüntetők követelnek.

Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezére rendkívüli elnök- és parlamenti választások sürgős kiírását követelte Viktor Janukovics ukrán az utcai harcok közben a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Kijelentette, hogy az egyetlen, "ami lehűtheti a kedélyeket az országban" az, ha Janukovics elnök azonnal választásokat ír ki. Leszögezte, hogy mihamarabb új kormányt kell alakítania a parlamentnek, az ellenzék pedig készen áll a kormányzásra. "Most nem órákról, hanem percekről van szó" - hangoztatta a politikus.

Sürgette azt is, hogy a parlament hozza vissza a 2004-es alkotmányt, amely jelentősen szűkítette az elnöki jogköröket a parlament javára.

Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke szerint a hatalom provokálta a tüntetőket az újabb harcra. A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a rendőrök kezdték az összetűzést, előbb ők lőttek rá, és dobtak oszlató gránátokat a békés demonstrálókra, akiket azért hívott az ellenzék a parlament elé, hogy támogassák az ellenzéki képviselőket az alkotmány módosításában.

Ukrajnában tegnap lépett életbe a kormányellenes tüntetőkre vonatkozó amnesztia. A főügyészség honlapja szerint ejtik a tüntetők elleni vádakat, miután azok kivonultak az összes elfoglalt kormányépületből.

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×