eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Visszavitték Lengyelországba a kölcsönadott auschwitzi barakkot

Visszaadta Lengyelországnak állománya egyik legértékesebb darabját a washingtoni Holokauszt Múzeum: egy fa barakkot, amelyben egykor az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor foglyai raboskodtak.

Bartosz Bartyzel, az Auschwitz-Birkenau Emlékhely szóvivője vasárnap jelentette be, hogy megérkezett a gdyniai kikötőbe a barakk, amelyet húsz éve adtak kölcsön a washingtoni múzeumnak, s amelyet az szeretett volna megtartani állandó kiállítása részeként.

A második világháborús barakk azt követően került vissza Lengyelországba, hogy lejárt egy hosszú távú kölcsönmegállapodás, amelynek részeként az Auschwitz-Birkenau Emlékhely tulajdonában álló építmény Washingtonban volt látható. Lengyelországban időközben olyan törvényt fogadtak el, amely legfeljebb öt évre engedélyezi múzeumi tárgyak kölcsönadását külföldi társintézményeknek.

Piotr Cywinski, a lengyelországi múzeum igazgatója kijelentette: az, hogy az amerikai fél tiszteletben tartja a lengyel jogszabályokat, lehetővé tette, hogy megszilárduljon a két intézmény közötti bizalom.

Az Auschwitz-múzeum kiállítási tárgyakat adott kölcsönbe holokausztmúzeumoknak szerte a világban, és a kölcsön feltételeit éppen azért kell tiszteletben tartani, hogy ez a gyakorlat a jövőben is folytatódhasson - mondta az igazgató.

A fa épület 1993-ban került az Egyesült Államok fővárosába, ahol akkor nyílt meg a Holokauszt Múzeum. Az amerikai intézmény időközben szert tett egy ugyanolyan barakkra, amellyel pótolni tudja a régit, és ez már a saját tulajdonát képezi. Az objektum visszaadása ugyanakkor komoly átépítést tesz szükségessé Washingtonban, mivel az amerikai múzeum gyakorlatilag a barakk köré épült.

Újbóli lengyelországi felépítése előtt a barakk elemeit tartósítják, mert az egészen más klimatikus körülményeknek (nagy hónak, sok esőnek, nyári hőségnek) lesz kitéve Dél-Lengyelországban, mint az amerikai fővárosban. A fa építménynek egyébként csak a fele volt az amerikai fővárosban, a másik fele Birkenauban maradt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×