eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csaló volt a jeltolmács Mandela temetésén?

Csaló volt, értelmetlenül, össze-vissza mutogatott az a férfi, aki Nelson Mandela búcsúztatásán jeltolmácsként feltűnt - állítja a Dél-afrikai Süketek Szövetsége.

A kormány egyelőre nem foglalt állást az ügyben.

Az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett három jeltolmács egybehangzóan azt mondta, hogy a dél-afrikai közszolgálati televízió közvetítésén "jeltolmácsoló" férfi bizonyosan nem a dél-afrikai és nem is az amerikai jelnyelvet használta. A képernyőkön feltűnő férfi "kezei mozogtak, de semmi értelme nem volt annak, amire használta azokat" - mondta Bruno Druchen, a szövetség országos igazgatója.

Több mint 90 külföldi vezető, az ország politikai vezetése és dél-afrikaiak tízezrei vettek részt kedden Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke, a faji megkülönböztetés elleni harc nagy alakja búcsúztatásán.

"Borzalmas volt, kész cirkusz, igazán, igazán rossz" - mondta Nicole Du Toit jeltolmács, aki nézte a televíziós közvetítést.

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt egyik parlamenti képviselője, a hallássérült Wilma Newhoundt-Druchen - Bruno Druchen felesége - ugyancsak azt mondta, hogy a közvetítésen látott kézmozdulatoknak nem volt semmi értelmük.

Az eset teljesen felháborította a dél-afrikai süket emberek közösségét - jelentette ki Cara Loening, a fokvárosi Jeltolmács-képző és Jelnyelv Fejlesztő Intézet igazgatónője.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×