eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Obama és Castro kézfogása találgatásokat indított el

Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök johannesburgi kézfogása találgatásokat indított el a nemzetközi médiában a két ország normális kapcsolatainak esetleges helyreállításáról.

A mosollyal kísért kézfogás csak pár másodpercig tartott, amikor Obama a szónoki emelvény felé haladva egymás után több politikust is üdvözölt. Pár szót is váltottak, de ezek egyelőre nem kerültek a nyilvánosságra. Egy havannai hivatalos internetes fórumon azonban rögtön "történelminek", "hihetetlennek", "reménykeltőnek" nevezték a gesztust a hozzászólók.

Némi bizonytalanság övezi, hogy a kubai forradalom győzelme óta volt-e hasonló eset. Egyes jelentések szerint kezet rázott egymással Bill Clinton amerikai és Fidel Castro kubai elnök is 2000-ben egy New York-i rendezvényen, más források szerint csak üdvözölték egymást, de kezet nem fogtak. Az amerikai vezetők nemzetközi találkozókon sétálva gyakran nagy kitérőket tettek, hogy elkerüljék a kubai politikusokat.

A gesztus minden esetre tetszett volna Nelson Mandelának, akitől kedden búcsúztak, mivel ő kitartott régi barátai mellett, akik támogatták az apartheid elleni küzdelmében még akkor is, amikor a Nyugat megpróbálta rávenni őt a kapcsolataik megszakítására. "A Nyugat ellenségei nem az én ellenségeim... nem fogadok el tanácsokat, hogy ki legyen a barátom" - jelentette ki 1996-ban, amikor látogatásra hívta meg Fidel Castrót és Moammer Kadhafi líbiai vezetőt.

Előzőleg, 1991-ben ő is felkereste a karibi kommunista szigetországot, köszönetet mondott a támogatásért, beleértve ebbe az Angolában az apartheid hadserege ellen vívott háborúban való kubai részvételt. "Kuba a barátunk" - jelentette ki, felháborítva a Miamiban élő kubai emigránsokat.

"Olyanok adnak most tanácsokat Kubáról, akik 40 éven át támogatták az apartheid-rendszert" - utalt gúnyosan az Egyesült Államokra utalva.

Az Obama és Castro kézfogásában bátorító, reményt adó jelt látó kommentárok emlékeztetnek arra, hogy lassú, visszaesésekkel meg-megszakított változás van folyamatban a két ország viszonyában azóta, hogy Raúl Castro lett Kuba elnöke.

Obama november elején Miamiban, egy adománygyűjtő gyűlésen kijelentette, hogy "változásokat kezdünk látni a szigeten".

"Kreatívnak kell lennünk... Emlékezzenek, hogy amikor (Fidel) Castro hatalomra került, én éppen hogy csak megszülettem. Nem tűnik ésszerűnek az az elképzelés, hogy az a politika, amelyet 1961-ben elhatároztunk, hatékony ma is, az internet és a Google korában" - mondta az esetleges új megközelítést előkészítve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×