eur:
389.71
usd:
362.01
bux:
68457.88
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ukrajna - A kormányfő tárgyal a tüntetőkkel, ha nem akadályozzák a hivatalok munkáját

Mikola Azarov ukrán kormányfő kész tárgyalni a tüntetők és az ellenzék képviselőivel, de csak azzal a feltétellel, ha nem akadályozzák tovább az állami hivatalok munkáját - tette közzé kedden a miniszterelnök üzenetét a kormány sajtóosztálya.

Azarov elismerte, hogy kormánya munkájában "voltak hibák", ezért nyitott a kritikára és a párbeszédre. "Van ugyanakkor egy nagyon fontos feltételünk: minden cselekedetnek az alkotmányosság és a jog tiszteletben tartásán kell alapulnia" - hangsúlyozta.

A miniszterelnök elítélte és "felelőtlenségnek" nevezte a kijevi városháza elfoglalását és a fővárost irányító adminisztráció munkájának akadályozását. A demonstrálók vasárnap "költöztek be" a városháza első szintjére, amelyet azóta melegedőnek és pihenőnek használnak, illetve ételt, teát osztanak benn, és egészségügyi pontot rendeztek be, ahol önkéntes orvosok látják el a megbetegedett demonstrálókat.

A kabinet elleni bizalmatlansági indítvány keddi elvetéséről szólva Azarov megköszönte a képviselőknek, hogy támogatásukról biztosították kormányát.

Ígéretet tett arra, hogy kormánya minden erőfeszítést megtesz azért, hogy megőrizze a "nyugodt és normális helyzetet" az országban. Közölte, hogy szerdán ukrán küldöttség utazik Brüsszelbe, hogy folytassa a tárgyalásokat egy "Ukrajna számára előnyös" európai integrációs megállapodás aláírásáról. Ugyanaznap egy másik delegáció pedig Moszkvába utazik azzal a céllal, hogy helyreállítsa az ukrán-orosz gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat.

"A nehézségek ellenére a kormány ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, és nem engedi, hogy romoljanak az emberek életkörülményei" - hangoztatta a miniszterelnök.

Közben Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött exkormányfő mögött álló Haza párt frakcióvezetője kijelentette, hogy az elnöki hivatal előtti tüntetés mindaddig folytatódik, míg nem teljesülnek az ellenzék által támasztott feltételek. Ezek pedig a kormány menesztése - amelyet az ukrán jog lehetővé tesz az államfőnek -, továbbá előrehozott parlamenti- és elnökválasztások kiírása. A nap folyamán a három parlamenti ellenzéki erő vezetői - Jacenyuk, Vitalij Klicsko, az Ütés (Udar) és Oleh Tahnyibok, a Szabadság (Szvoboda) elnöke - az elnöki hivatalban jártak. Jacenyuk állítása szerint a hivatalban az őrökön kívül senkit sem találtak, az épület bejáratán pedig tábla lóg, miszerint "felújítás" zajlik odabent.

Kora esti jelentések alapján a kijevi Függetlenség terén mintegy 10 ezren gyűltek össze. Az elnöki hivatalnál is tüntetnek becslések szerint néhány ezren, az épülethez vezető utcákban. Komoly incidensről nem érkezett hír. A kormány leváltását követelő demonstrálók teával és süteménnyel kínálták meg az épületet őrző rohamrendőröket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×