eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elmenekült Oroszországból a Putyint kifigurázó művész

Elmenekült Oroszországból és Franciaországban kér menedékjogot az a festő, aki provokatív képében női idomokkal és alsóneműben ábrázolta Putyin elnököt és Medvegyev miniszterelnököt. A képet a szentpéntervári rendőrség elkobozta.

 Az orosz hivatalos szervek nem humorérzékükről híresek és ezt most ismét bizonyították. A jövő heti, szentpétervári G20-as csúcsra készülve az egykori cári főváros rendőrsége művészeti kritikussá lépett elő. A rendőrök több képet is lefoglaltak egy galériában, arra hivatkozva, hogy a festmények törvénysértőek.

A nemzetközi média is beszámolt arról a képről, amelyen Vlagyimir Putyin elnök női neglizsében állva fésüli az előtte álló, bikinit viselő Dmitrij Medvegyev miniszterelnök haját - az utalás egyértelmű: Medvegyev Putyin neveltje.

A rendőrök emellett elkobozták a külföldön sokat bírált orosz melegellenes törvény tervezetét benyújtó két politikust kifigurázó képet. Egy harmadik festmény Kirill pravoszláv pátriárkát ábrázolta a börtönbe zárt bűnözőkre jellemző tetoválásokkal.

A képek miatt Vitalij Milonov polgármester-helyettes emelt panaszt (őt a melegmozgalom szivárványos zászlójával ábrázolták) és azt mondta, hogy pornográf művekről van szó.

Õ egyike azoknak a képviselőknek, akik a szigorú, meleg-ellenes törvényt megszövegezték és azt mondta: a jövő évi, Szocsiban rendezendő Téli Olimpián letartóztathatják a homoszexuális sportolókat vagy azok támogatóit.

A képeket kiállító galéria tulajdonosa azt mondta, hogy a rendőrök nem sokat teketóriáztak: nem volt náluk hivatalos végzés arról, hogy elvihetik a képeket, de megtették.

Közben egy múzeumigazgató azt mondta: elhagyta Oroszországot Konsztantyin Altunyin, a provokatív művek szerzője és hogy Franciaországban akar menedékjogot kérni.

Oroszországban már a szovjet idők előtt is hagyománya volt a provokatív művészetnek és ezt még a kommunista uralom sem tudta teljesen eltörölni.

A polgárpukkasztó képeket két törvényre hivatkozva kobozhatták el. Az egyik tiltja az állami szervek sértegetését, a másik törvény pedig - annak szövege szerint - a "kiskorúakat megcélzó meleg-propagandát".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×