eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Spanyol halászok tüntetnek Gibraltár partjainál

Spanyol halászok mintegy hatvan halászhajóval vonultak tüntetni Gibraltár partjaihoz, az ellen tiltakozva, hogy mesterséges zátony kiépítése folyik a vitatott hovatartozású brit terület partjai közelében, feszültté téve Madrid és London viszonyát.

A halászok szerint a körülbelül hetven betontömbből álló zátonyba - némelyikből acélrudak is kiállnak - beakadhatnak a hálóik. A Fabian Picardo főminiszter vezette gibraltári kormány azt hangoztatja, hogy a mesterséges zátonnyal akar gátat szabni a halállomány túlzott mértékű lehalászásának.

A hajók több mint egy órán át köröztek a zátonynál, s a halászok a gibraltári kormány elleni feliratokat tartottak a magasba. A tüntető hajófelvonulást közelről figyelte a spanyol és a gibraltári rendőrség tucatnyi vízi járműve. A halászok azt hangoztatják, hogy a Gibraltár körüli vizek hovatartozásáról zajló vita miatt eddig már másfél millió eurós bevételtől estek el.

A vita folytán megnőtt a feszültség a térségben, egészen odáig, hogy Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kijelentette: minden jogi lépést megtesz országa érdekeinek védelmében. Spanyolország 1713-ban engedte át a terület fölötti szuverenitást Nagy-Britanniának, de azóta is állhatatosan törekszik a kis déli sziklafélsziget visszaszerzésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×