eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A vártnál kevésbé nőhet az amerikai gazdaság

Elemzők rontottak az idei amerikai növekedéssel kapcsolatos előrejelzésükön és jövőre is kisebb bővülést várnak korábbi becslésükhöz képest.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed philadelphiai területi igazgatósága által megkérdezett 41 szakértő úgy vélte, hogy az amerikai hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékkal nő 2013-ban, ami jóval elmarad az előző negyedévi felmérés átlagában szerepelt 2 százaléktól.

Ebben részben az játszik szerepet, hogy az elemzők a második félévre a korábban vártnál kisebb növekedésre számítanak: a harmadik negyedévre vonatkozó becslésüket 2,3 százalékról 2,2 százalékra, a negyedik negyedévit 2,7 százalékról 2,3 százalékra rontották.

A szakértők most úgy vélik, hogy jövőre az amerikai gazdaság 2,6 százalékkal nő, három hónapja még 2,8 százalékos bővülést jósoltak.

A munkanélküliség alakulása ügyében derűlátóbbak az elemzők. A negyedik negyedévre most átlagosan 7,3 százalékos rátával számolnak, míg a második negyedévben készített előrejelzés még 7,4 százalékot tartalmazott az év utolsó három hónapjára. A ráta idén júliusban 7,4 százalékra csökkent a júniusi 7,6 százalékról.

A választ adó szakértők szerint jövőre 7,1 százalék lesz az átlagos amerikai munkanélküliség.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×