eur:
389.87
usd:
365.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Visszautasította a hadsereg ultimátumát az egyiptomi államfő

A hétvégi tüntetések nyomán tovább mélyült az egyiptomi belpolitikai válság. Mohamed Murszi elnök kedd hajnalban visszautasította a hadseregnek az ország politikai erőihez intézett ultimátumát. Az államfő ugyanakkor telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel azt ígérve, hogy Egyiptom "tovább halad" a békés demokratikus átmenet útján. A nap folyamán további tüntetések várhatók.

Az elnöki hivatal kora hajnalban állásfoglalást tett közzé. Ebben az elnök úgy ítélte meg, hogy a hadsereg előző napi, a belpolitikai válság érdekében konszenzust sürgető ultimátuma zavart okozhat. Mohamed Murszi ezért ragaszkodik saját nemzeti megbékélési tervéhez - hangsúlyozta a közlemény.

Az egy éve hivatalba lépett Murszi lemondását követelő, hetek óta tartó heves tüntetések után a hadsereg hétfő délután intézett ultimátumot az ország politikai erőihez. A hadsereg főparancsnoka közölte, hogy ha a szemben álló politikai erők nem állapodnak meg 48 órán belül az egyiptomi nép követeléseinek teljesítéséről, a hadsereg megvalósítja "a jövőre vonatkozó saját menetrendjét".

Vasárnap több százezren - egyes hírek szerint több millióan - vonultak utcára, és követelték Murszi lemondását. A tüntetéseket sok helyen - Kairóban és vidéken is - az elnök ellenfelei és hívei közötti összecsapások kísérték, amelyekben legalább 16-an életüket vesztették és csaknem 800-an megsebesültek.

Az elnöki hivatal felrótta, hogy az ultimátumot ismertető hadsereg-főparancsnok, Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok nem konzultált előzetesen az államfővel. Megerősítette, hogy Mohamed Murszi elnök tovább kíván haladni a tervezett úton az átfogó nemzeti megbékélés irányába. A nyilatkozat szerint mindez válasz a "nagy egyiptomi nép törekvéseire", tekintet nélkül minden olyan állásfoglalásra, amely mélyíti az állampolgárok közötti megosztottságot.

A hivatal egy másik, a Facebookon közölt nyilatkozata szerint Murszi telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel az egyiptomi belpolitikai fejleményekről. A nyilatkozat szerint Murszi hangsúlyozta, hogy Egyiptom "tovább halad" a békés demokratikus átmenet útján.

Az amerikai elnök hétfőn Tanzániában tartott sajtóértekezletén a szemben álló egyiptomi feleket önmérsékletre szólította fel. Közvetve Murszi elnöknek üzent ugyanakkor, amikor azt hangoztatta, hogy a demokráciát nem csupán a szabad választások jelentik, hanem az ellenzékkel, illetve a nemzeti kisebbségekkel szemben tanúsított magatartás is.

A Murszi elnök mögött álló iszlamista Muzulmán Testvériség már korábban bejelentette, hogy visszautasítja az ultimátumot, és a hadsereget puccskísérlettel vádolta. Ezt a vádat viszont a hadsereg utasította vissza, hangsúlyozva, hogy nincs szó semmifajta puccskísérletről. A közlemény úgy fogalmazott: a hadsereg célja az, hogy a politikusokat megegyezésre késztesse. Ultimátumával a katonaság a nép követelésére reagált - állt a többi között a közleményben.

Az elnök elleni tüntetések nyomán benyújtotta lemondását Mohamed Kamel Amr külügyminiszter is - vált ismertté kedd hajnalban. Előző nap a kormány legkevesebb négy minisztere nyújtotta be lemondását.

Kedden további tüntetések várhatók. Murszi támogatói az elnök híveit tömegtüntetésekre szólították fel. Az elnök elleni tüntetéseket szervező mozgalom, a Tamarrod (Lázadás) ugyanakkor korábban olyan ultimátumot szabott az államfőnek, hogy közép-európai idő szerint 16 óráig le kell mondania. Ellenkező esetre további országos tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×