eur:
388.81
usd:
361.79
bux:
67944.21
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Horvát csatlakozás - Zágráb így ünnepel

Forgalomkorlátozásokat, rendkívüli biztonsági intézkedéseket rendeltek el Zágrábban a vasárnapi európai uniós csatlakozási ünnepség miatt, amelyre mintegy 120 külföldi vezető politikust várnak a horvát fővárosba.

Az ünnepségek központi helyszínei - a Jelacic tér és a Szent Márk tér -, továbbá a külföldi delegációkat elszállásoló hotelek környékén és a repülőtérről odavezető utakon már szombaton útlezárásokra kell számítani, mert számos külföldi házelnök vesz részt a horvát parlament (szábor) aznapi ünnepi ülésén.

A forgalomkorlátozásokról és az alternatív útirányokról a zágrábi rendőrség a honlapján közölt részletes tájékoztatást.

A delegációk közlekedésének pontos útvonalát és idejét a hatóságok biztonsági okokból nem közölték, ahogy azt sem lehet tudni, hogy melyik belvárosi hotelekben szállnak meg a külföldi vendégek. Helyi sajtóinformációk szerint a potenciális útvonalakon még a csatornafedeleket is lehegesztették.

Zágráb központjában a hétvégén az ott lakók sem parkolhatnak az utcán, a tiltás idejére autóikat egy belvárosi parkolóban hagyhatják.

Rendkívüli menetrend szerint közlekednek szombattól hétfőig Zágrábban a buszok és villamosok is, időszakosan pedig a gyalogos forgalmat is korlátozzák egyes helyeken.

Vasárnap nem lesz nyitva a leghíresebb horvát piac, a Jelacic tér melletti Dolac sem, továbbá korlátozzák a környékbeli kávézók, éttermek, üzletek nyitva tartását is. Több kávézó az utcai teraszhelyiségét is kénytelen lesz elbontani vasárnapra.

Cserébe hétfőn, Horvátország európai uniós tagságának első napján 24 órás nyitva tartást engedélyeztek a belvárosi vendéglátóhelyeknek Zágrábban.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×