eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kritikus a helyzet az Elbán - Árvízi összefoglaló Európából

Továbbra is kritikus volt az árvízi helyzet az Elba kelet-németországi szakaszán vasárnap, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában azonban már megkezdődött az apadás és a helyreállítás.

Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartományi fővárosánál vasárnap reggelre 744 centiméterre emelkedett a vízállás, több mint fél méterrel meghaladva a 2002-ben mért 672 centiméteres csúcsértéket.

Az átlagos vízállás június elején két méter körül van. Az árhullám 750 centiméteren tetőzhet vasárnap. Egy városrészből kitelepítettek 2800 embert.

A folyó kelet-németországi szakaszán mintegy 15 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A gátakat még napokig nyomja majd a június elején megszokottnál háromszor-négyszer magasabb víztömeg.

Bajorországban a Duna apad, az árvíz sújtotta térségekben elkezdődött a károk felmérése és a takarítás. Passauban 800 épületet rongált meg az árvíz. A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének első becslése szerint az árvíz eddig több mint 11 milliárd euró nemzetgazdasági kárt okozott.

Lassan apad a Moldva és az Elba Csehországban, de a heves esőzések következtében több kisebb folyó, patak megáradt és medréből kilépve helyi árvizeket okozott. Az országos árvízvédelmi hatóság vasárnap déli helyzetjelentése szerint a Moldván és az Elbán már csak öt helyen van harmadfokú, tehát a legszigorúbb árvízkészültség. Továbbra is magas, és veszélyes az Elba vízszintje Melníkben, Ústí nad Labemben és Decínben. A további két veszélyes hely a Moldva dél-csehországi szakaszán van. Az országszerte érezhető közlekedési gondok péntektől vasárnapig alig enyhültek.

Változatlanul állandó megfigyelés alatt tartották a gátakat a hét végén a Duna szlovák határhoz közeli szakaszán Ausztriában, de már itt is megkezdődött az árvíz utáni takarítás és helyreállítás.

Vasárnap reggelre is csak lassan apadt a Duna Hainburgnál, az osztrák-szlovák határtól tizenöt kilométerre nyugatra, de már itt is megkezdődött a takarítás és helyreállítás. A vízállás vasárnap kora reggel 625 centiméter volt, öt órával korábban ennél húsz centiméterrel állt magasabban.

A település egy részét még korábban elöntötte a Duna és a talajvíz, de a víztömeg továbbterjedését sikerült megakadályozni. A közeli Gänserdnorfnál korábban szintén meggyengült és aggodalmat okozott egy gát, de nem szakadt át.

Sehol sem áradt tovább és a legtöbb helyen már folyamatosan apadt a Duna Szlovákiában vasárnap reggel, a folyó vízszintje Révkomáromnál lassan, de folyamatosan csökkent, Párkánynál pedig már hajnal óta nem emelkedett.Révkomáromnál a Duna vízszintje szombaton délután 888 centiméteres vízállás mellett érte el maximumát, majd néhány órás tetőzés után éjszaka apadni kezdett. A folyó vasárnap reggel hét óra után 883 centiméteren állt, ez azt jelzi, hogy a város lakói lassan fellélegezhetnek, mivel úgy tűnik, túl vannak a nehezén.

Párkánynál vasárnap hajnalban, 812 centiméternél megállt a Duna vízszintjének emelkedése, s azóta stagnál. A folyó tetőzésének szintje a várakozások szerint alakult, bár a vízszint több mint háromszorosa volt a szokásosnak, a fémlapokkal megemelt és homokzsákokkal megerősített gát kiállta az árt, különösebb gondok nem merültek fel.

A pozitív fejlemények ellenére a nyitrai kerületben, amelyhez Révkomárom és Párkány is tartozik, az intézkedés visszavonásáig továbbra is érvényben marad a pénteken elrendelt rendkívüli helyzet és harmadfokú árvízvédelmi készültség, a gátakat is tovább őrzik a hatóságok által odavezényelt katonák, rendőrök, tűzoltók és önkéntesek.

Pozsonynál is tovább apadt a Duna, vasárnap reggel 813 centiméteren állt a víz, azaz több mint két méterrel esett vissza a csütörtök éjjel elért maximumához képest, de még mindig kétszerese a szokásosnak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×