eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Törökország - Erdogan hazatért, és a tüntetések befejezésére szólított fel

Bírálóit a tüntetések azonnali befejezésére, híveit pedig egységre szólította fel Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök péntek hajnalban, négynapos észak-afrikai útjáról hazatérve.

A kormányfőt becslések szerint tízezres ünneplő tömeg fogadta az isztambuli repülőtéren.

"Erősek vagyunk, de sosem voltunk önfejűek. Együtt vagyunk, egységesek vagyunk, testvérek vagyunk" - hangoztatta Erdogan, akit az országszerte napok óta tartó tömegtüntetéseken lemondásra szólítottak fel.

A tiltakozó akciókról azt mondta, hogy azok "a törvénytelenség határát súrolják", és azonnal be kell fejezni őket. Egyes tüntetők üzleteket fosztogattak és irodákban okoztak károkat - ismételte meg korábbi megjegyzését, és arra kérte támogatóit, hogy tartsák távol magukat az erőszakos akcióktól.

A rendőrségi túlkapásokkal, aránytalan erő alkalmazásával kapcsolatos vádakról Erdogan pénteken azt mondta, már vizsgálják az erre vonatkozó bejelentéseket.

Ezzel egy időben az isztambuli Taksim téren és Ankarában is folytatódtak az egy hete kezdődött kormányellenes tiltakozó akciók.

Az ország több tucat városára kiterjedő tüntetéseken orvosok beszámolója szerint eddig három ember meghalt, köztük egy rendőr, és több ezren megsérültek.

A külföldi megfigyelők egy része előzetesen arra számított, hogy Erdogan hazatérésekor eddigi kemény álláspontját finomítja majd. Beszéde ezzel szemben az első elemzések szerint alátámasztani igyekezett a tüntetőkkel szembeni szigorát.

Cáfolta Erdogan azt a vádat is, hogy a kormány csak a török lakosság felének érdekei tartaná szem előtt. "Azt mondják, én csupán 50 százaléknak a miniszterelnöke vagyok. Ez nem igaz. Mind a 76 milliót igyekeztünk szolgálni, kelettől nyugatig" - fogalmazott a repülőtéren.

Még hazatérése előtt, Tunéziában tartott sajtótájékoztatóján Erdogan bejelentette, hogy folytatják az isztambuli Gezi park átépítését, amely eredetileg a tiltakozásokat kiváltotta. Értésre adta azt is, hogy tiszteli azokat a tüntetőket, akik környezetvédelmi megfontolásokból lépnek fel a tervek ellen.

"Ha azonban valaki azt mondja, hogy gyűlést fog tartani, majd rombol és gyújtogat, ezt nem engedhetjük" - emelte ki Erdogan, aki azt is állította, hogy "terrorista csoportok" manipulálták az eredetileg környezetvédelmi célokat szolgáló tüntetéseket, és hét külföldi állampolgárt tartanak számon a letartóztatottak között. Ez utóbbi kijelentéséért viszont bírálatot kapott az amerikai kormányzattól.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×