INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Háromnapos nemzeti gyász Brazíliában

InfoRádió / MTI
Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Brazíliában Dilma Rousseff elnök vasárnap a hajnali diszkótűz miatt, amely a legfrissebb adatok szerint 233 emberéletet követelt.

Az államfő - aki külföldi programját megszakítva, az Európai Unió, illetve a latin-amerikai és karibi államok gazdasági közösségének (CELAC) csúcstalálkozójáról utazott haza a hír hallatán - nemzeti tragédiának nevezte a történteket, és személyesen tolmácsolta együttérzését az áldozatok családtagjainak és barátainak.

A Santa María település Kiss nevű szórakozóhelyén kitört tűzvészt a színpadon zenélő helyi rockegyüttes egyik énekese okozta, akinek a kezében lévő eszközből a szikrák a plafonig ugrottak fel, és meggyújtották a mennyezeti hangszigetelő műanyag habot. Pánik tört ki, az áldozatok nagyobb része füstmérgezésben megfulladt, másokat agyontapostak.

Az esti beszámolók szerint a halálos áldozatok között 120 férfi és 113 nő volt, szinte valamennyien fiatalok. Több mint száz embert még kórházban kezeltek, legtöbbjüket füstmérgezéssel.

Külföldi állampolgár áldozatról a beszámolók nem tesznek említést, de a térségben számos egykori bevándorló, illetve azok leszármazottai élnek.

A tragédia miatt számos külföldi politikus, így az említett chilei csúcstalálkozó tagjai is részvétüket és együttérzésüket fejezték ki. Magában Santa María városban 30 napos gyászt rendelt el a polgármester.

A címlapról ajánljuk